• Ultimele știri

  luni, 25 martie 2019

  Parteneriatul civil între homosexuali a fost respins de senatori. Asociațiile LGBTQ anunță că vor reclama la CEDO

  Senatorii au respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgen) puteau încheia un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie, potrivit Mediafax. 


  Legile au fost respinse în contextul în care anul trecut a picat referendumul pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex. Deputații vor avea ultimul cuvânt de spus.

  Cele două proiecte au fost asumate, la vremea depunerii acestora, anul trecut, de PSD și ALDE.

  Cum au apărut ele?

  PSD a susținut modificarea Constituției prin modificarea definiției familiei ca fiind căsătoria între „bărbat și femeie”, spre deosebire de căsătoria „între soți” așa cum este în prezent. La acea vreme, coaliția de guvernare a susținut că, la pachet cu revizuirea Constituției, să li se ofere homosexualilor şi lesbienelor, drept compensaţie, posibilitatea de legalizare a concubinajului printr-un „parteneriat civil”.

  Acum, cele două proiecte au fost respinse după ce și referendumul a picat.

  Cele mai multe pentru respingere au venit de la PSD.

  De aceste proiecte ar fi beneficiat comunitatea LGBTQ care se referă la lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgen.

  „Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul.

  Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, prevedea proiectul de lege inițiat de deputații Andrei Gerea și Ion Popa.

  O altă prevedere a inițiativei ALDE arăta că partenerii aveau obligația să întrețină copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil înceta prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterală a unuia dintre parteneri consemnată în scris de către ofiţerul de stare civilă.

  Spre deosebire de propunerea legislativă a lui Florin Manole şi Ovidiu Raeţchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, în cazul în care parteneriatul civil este încheiat între cetăţeni străini sau persoane surdomute.

  Senatorii au respins, însă, și proiectul de lege al deputaților Florin Manole și Ovidiu Raețchi, împreună cu colegi din USR și UDMR, cu privire la parteneriatul civil.

  ”Nu putem trece peste cerințele Curții Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaștere și protecție legală a relației lor și să respectăm dreptul fundamental la viață privată. Nu putem să ignorăm drepturile și nevoile copiilor născuți în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soț și soție, de ani și zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecție și partenerilor de același sex, punând capăt unei discriminări și marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

  Camera Deputaților este for decizional.

  Asociațiile LGBTQ amenință că merg la CEDO după votul din Senat contra parteneriatului civil
  Asociațiile MozaiQ și ACCEPT, reprezentante ale comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgen) au condamnat, luni, faptul că senatorii au respins proiectele privind legalizarea parteneriatelor civile.„Votul dat astăzi (luni, n.r.) de majoritatea senatorilor este unul rușinos și arată din nou că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției. Astăzi, în România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relații trainice și de durată și care nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în cazuri de urgențe medicale, moștenire, partajul bunurilor comune sau asigurări medicale”, precizează reprezentanții Asociației MozaiQ, printr-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.Potrivit sursei citate, în condițiile în care CCR și Curtea de Justiție a UE cer României să recunoască cuplurile gay/necăsătorite, clasa politică are obligația de a pune în acord legislația curentă cu deciziile curților. „Votul dat astăzi (luni, n.r.) de senatori ne arată că mai avem mult de lucru în România pentru a ajunge la o protecție a cuplurilor gay. Noi, MozaiQ, vom continua să cerem clasei politice să ne recunoască” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.„Proiectele legislative respinse astăzi de Senat merg la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Solicităm deputaților, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, să se ralieze demersurilor de recunoaștere a parteneriatelor civile și să avizeze favorabil o astfel de legislație. Este absolut esențial pentru comunitatea LGBT și pentru democrația din România”, se mai arată în comunicatul MozaiQ.

  Precizările vin după ce Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex puteau încheia un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie.

  Şi Asociaţia ACCEPT a reacţionat luni, spunând că s-a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și că ia în calcul să se adreseze CEDO.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!