• Ultimele știri

  vineri, 18 ianuarie 2019

  ROMÂNII SUFERĂ ÎN CONTINUARE! Consumăm CEA MAI SCUMPĂ energie electrică din ultimii 2 ani, la cel mai mare preț din Europa

  Românii consumă, astăzi, cea mai scumpă energie electrică din ultimii doi ani. Şi vor vedea acest lucru în facturile pe care le vor plăti luna viitoare. Preţul, la bursă, a ajuns la 507 lei pe megawat oră, cu 2 lei mai mult faţă de vârful istoric înregistrat în ianuarie 2017. 


  Analiştii spun că sunt numeroase cauze care au dus la acest record. Printre ele, producţia mai mică decât necesarul şi noua taxă impusă companiilor energetice. De asemenea, bursa a reacţionat şi la greva minerilor din Gorj.
  Producţía redusă, greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia şi importurile au dus la majorarea preţului cu aproape 22% doar într-o singură zi.

  Ionut Purica, expert în energie: „Ninge în țară dar zăpada nu s-a transformat încă în apă, astfel încât Hidroelectrica nu poate să o lucreze încă. În momentul de față suntem într-o situație specială, unde Complexul Energetic Oltenia este cu rezerve către sfârșit, deci dacă greva minerilor va continua se vor opri unele unități pe carbune.”

  Deja, la ora publicării acestei știri, un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari a fost oprit.

  Ca să acopere consumul intern de 9.000 MW, România importă energie din ţările vecine. Asta deşi, în teorie, România poate să producă 24.000 de megawati pe oră. Însă, potrivit Ministerului Energiei, 8.000 sunt indisponibili din motive administrative. Iar din cei 16.000 care rămân, ţara noastră produce aproximativ 8.000 de MW.

  Dumitru Chisăliță, analist: „Sunt capacități tehnologice, adică avem apa suficientă în baraje, există o capacitate suficient de mare din perspectiva resurselor de vânt, de soare. Ele trebuie adaptate cu condiţiile din an, asta face ca față de acea capacitate tehnologică, capacitatea operațională reală să fie mult mai mică.”

  Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Importăm mult. La costurile cu energia din Ungaria sau Cehia se mai adaugă și costurile cu tranzitul.”

  Dumitru Chisăliţă, analist: „Toate elementele de cost sunt cumulate și într-un plătite de consumatorul final.”

  Preţul energiei din România este cel mai ridicat din Europa. Este cu 17 euro peste cel din Ungaria şi de două ori mai mare faţă de cel din Slovacia şi Cehia, ţări interconectate cu ţara noastră.

  Prețul mediu al energiei pe piața spot:

  31.01.2017 - 505 MWh

  14.01.2019 - 406 MWh

  15.01.2019 - 456 MWh

  16.01.2019 - 416 MWh

  17.01.2019 - 507 Mwh

  Sursa: digi24.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!