• Ultimele știri

  joi, 15 noiembrie 2018

  Pe 09.11.2018 Dancila a semnat "cadoul". Indienii au pus mâna pe aurul de la Rovina!

  Compania Euro Sun Mining Inc., controlată de indianul Stan Bharti, a anunțat, la bursa de la Toronto, finalizarea procesului de ratificare a permisului său de exploatare a aurului pentru proiectul Valea Rovinei Munții Apuseni.   Ratificarea a fost semnată de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern din 9 noiembrie. Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa iar proiectul minier va fi primul în care nu va fi implicat statul român. În mai 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acordatat o licență minieră pentru SAMAX România SRL (100% deținută de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei. Licența asigura menținerea activității miniere și permitea companiei să înceapă procesul de autorizare. Potrivit Legii Minelor, intrarea în vigoare a licenţei trebuia supusă cerinţei aprobării prin Hotărârii de Guvern. Proiectul Rovina a fost revitalizat, după ce în urmă cu trei ani rămăsese fără finanțare, din cauza unor probleme ale companiei-mamă în Brazilia, Carptahian Gold informeaza cotidianul.ro

   Aceasta a gestionat defectuos un azăcământ pe continentul sud-american și a acumulat datorii restante de peste 260 de milioane de dolari, pentru că nu demarase la timp producția. Divizia braziliană a fost cedată altui grup minier, în timp ce compania-mamă și-a schimbat acționarii iar Stan Bharti a devenit, în 2016, principalul investitor în Carpathian Gold, schimbându-i apoi numele în Euro Sun Mining.

  „România a demonstrat o deschidere pentru investițiile în minerit, care va atrage un interes semnificativ nu numai în proiectul Valea Rovinei, ci și pentru investițiile miniere la nivel naţional în România. Aș dori să mulțumesc tuturor oficialilor guvernului României implicați pentru aprobarea acestei etape importante”, a declarat Stan Bharti, președintele Euro Sun. Compania va efectua evaluarea impactului social și asupra mediului și va continua, de asemenea, studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovinei în vederea adoptării unei decizii de exploatare.

  Evaluarea economică preliminară (PEA) în 2010 a subliniat un proiect robust, cu o producție medie anuală de aur de 196.000 uncii pe parcursul a 19 ani, cu primii cinci ani de producție în medie de 238.000 uncii anual. În plus, PEA a indicat că proiectul Valea Rovinei ar produce 49,4 milioane de lire sterline pe an. Compania se bazează pe o rată de producție de aproximativ 45.000 de tone pe zi. Studiul de fezabilitate va evalua o abordare scalabilă, pe etape, care vizează zone mai mari din depozit. Etapele vor începe cu exploatarea depozitului Colnic, cu o cantitate inițială de aproximativ 15.000 – 25.000 tone pe zi. Compania consideră că această abordare progresivă gestionează mai bine costurile de capital în avans și diminuează riscul proiectului și se anticipează că va furniza o economie îmbunătățită față de PEA din 2010. Perimetrul Rovina include trei zăcăminte de aur și cupru, amplasate în patrulaterul aurifer din Apuseni, la 50 de kilometri de Roșia Montană.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!