• Ultimele știri

  joi, 29 noiembrie 2018

  Ministrul Sănătăţii susţine că au scăzut cu 50% cererile medicilor români de a munci în străinătate: „Cei plecaţi vor să se întoarcă“

  Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, 26 noiembrie, la Bistriţa, că cererile medicilor de a pleca în străinătate au scăzut cu până la 50% în ultima perioadă. Pintea susţine că tot mai mulţi medici români care profesează în străinătate îşi doresc să se întoarcă în ţară.  Prezentă luni la Bistriţa, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a spus că, potrivit unui audit al Curţii de Conturi, cererile depuse de medicii români pentru a pleca în străinătate au scăzut cu aproape 50%. De asemenea, Pintea susţine tot mai mulţi medici care profesează în afara ţării ar dori să se întoarcă în România.

  „Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi pe această zonă şi s-au prelucrat nişte date statistice, până în luna august. Cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există în schimb foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România. Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. Prin urmare, pentru că există solicitări şi pentru că există zone, practic repartizarea medicilor zonal este cumva inechitabile. Centrele universitare, oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici şi zona rurală duce lipsă de medici. Vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil la nivelul ţării”, a declarat Sorina Pintea.

  Aceasta a mai spus că în mediul rural încă sunt 700 de cabinete de medicină de familie încă neacoperite. Primul pas în rezolvarea acestei probleme s-a făcut la examenul de rezidenţiat, când s-a majorat cu 315 locuri, repartizate pe medicina de familia şi zona epidemiologică. Ministerul Sănătăţii şi-a asumat ca până în 1 ianuarie să găsească o soluţie să îi determine pe cei 315 să rămână şi să practice medicina de familie în zonele rurale şi să acopere din deficitul de acolo.

  Sorina Pintea a mai spus că se găseşte o soluţie pentru medicina şcolară, care începând de anul viitor va prelua şi o parte din atribuţiile medicinei de familie, printre care şi vaccinurile.

  „Anul acesta, începând cu luna martie s-au majorat salariile. Un medic şcolar are în jur de 14.000-15.000 de lei net salariu”, a completat ministrul Sănătăţii.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!