• Ultimele știri

  marți, 6 noiembrie 2018

  Informație INCENDIARĂ: Guvernul a secretizat informații care pot costa România 4,4 miliarde de dolari

  Informație incendiară apărută în spațiul public. Senatorul USR Mihai Goțiu a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că Guvernul nu i-a pus la dispoziție o serie de documente despre Roșia Montana și că acest lucru ar putea să ajute compania care îi cere României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, scrie Mediafax.  „Guvernul Dăncilă a secretizat informații publice care ne pot costa 4,4 miliarde de dolari. Guvernul Dăncilă a decis, în mod discreționar, să blocheze accesul la informații publice legate de modul în care s-a desfășurat Afacerea Roșia Montană. Senatorul USR Mihai Goțiu susține că acest lucru ar avantaja compania Gabriel Resources în litigiul aflat pe rolul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), de la Washington, în care solicită statului român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu i s-a permis să distrugă Roșia Montană”, potrivit unui comunicat de presă postat, duminică, pe site-ul USR.

  Potrivit sursei citate, Goțiu spune că nu i se pun la dispoziție anumite documente cu caracter public.

  „Am primit, săptămâna trecută, un răspuns de la Ministerul Mediului, asumat de vicepremierul Grațiela Leocadia Gavrilescu, prin care mi s-a transmis că nu îmi poate pune la dispoziție procesele verbale ale Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) privitoare la proiectul de la Roșia Montană, documente cu caracter public, sub pretextul halucinant că . În răspuns nu mi s-a comunicat vreo decizie și de cine ar fi fost luată, prin care aceste informații cu caracter public ar fi fost secretizate și, implicit, motivarea unei astfel de hotărâri”, a menționat acesta.

  Senatorul adaugă că secretizarea unor informații „ar da apă la moară” companiei care cere României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

  „Mai grav, însă, e faptul că acest lucru poate fi folosit de companie în justificarea pretențiilor ei. Gabriel Resources își construiește pledoaria pe faptul că statul român nu și-ar fi îndeplinit corect obligațiile pe care le avea și le are în procesul de autorizare a proiectului minier. Secretizarea discreționară a unor informații legate de procesul de autorizare ar da apă la moară companiei să afirme că i-ar fi fost încălcate drepturile. Nu ar fi pentru prima dată când declarațiile unor oficiali români sunt folosite de Gabriel Resources în proces. Prostiile debitate de fostul premier PSD Victor Ponta, în toamna lui 2013, sunt deja utilizate de companie în documentele depuse la ICSID pentru a-și justifica pretențiile de 4,4 miliarde de dolari”, a precizat Goțiu.

  Acesta mai arată că informațiile solicitate ar fi putut fi utile echipei de avocați care au pregătit o intervenție pentru apărarea intereselor Românie în litigiul de la Washington, din partea mai multor ong-uri (Asociația Alburnus Maior, comunitatea Declic, rețeaua MiningWatch România și Greenpeace România), intervenție depusă la sfârșitul acestei săptămâni.

  „E o dovadă de tupeu, ipocrizie și iresponsabilitate incredibile să le blochezi accesul la informații cu caracter public celor care pregătesc apărarea intereselor statului român și să afirmi că așa aperi interesele statului român! Dar asta te poți aștepta de la cel mai incompetent guvern post-decembrist, susținut, coincidență sau nu, de un fost ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, plimbat dincolo de Cercul Polar în vacanțele ”de documentare” organizate de compania minieră, și de un fost ministru al Industriei, Călin Popescu Tăriceanu, care, în 1997, și-a pus semnătura pe înstrăinarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montană”, a conchis Mihai Goțiu.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!