• Ultimele știri

  luni, 29 octombrie 2018

  DEMOCRAȚIA E PE MOARTE? Politologii propun MĂSURI DRASTICE: transformarea STATELOR în CORPORAȚII conduse de câte un CEO sau EXAMENE pentru ALEGĂTORI

  Brexitul, alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite și avântul populismului și naționalismului în Occident i-au pus la grea încercare pe politologi. Care este viitorul democrației liberale? Va supraviețui acest sistem?


  Răspunsul e greu de dat, dar ideile filosofilor care au avut îndrăzneala să scruteze viitorul merită toată atenția. Faimosul David Runciman, profesor de științe politice la Universitatea Cambridge, crede că democrația americană va supraviețui administrației Trump, în ciuda pornirilor iconoclaste ale acestuia. De altfel, pentru Runciman, toate evoluțiile care au speriat establishmentul sunt doar efectele faptului că „Democrația Occidentală este pe o pantă descendentă.
  Zilele ei de glorie aparțin trecutului.” Runciman își explică riguros viziunea- democrația a înflorit în Occident în anumite condiții istorice. Acum, condițiile s-au schimbat și mecanismul începe să dea rateuri, ceea ce arată că e în pericol de a fi depășit de problemele pe care trebuie să le înfrunte.

  De la Universitatea rivală din Oxford, problema dispariției democrației se vede un pic altfel. Nick Bolstrom crede că democrația are un handicap uriaș în a răspunde provocărilor viitorului, asta pentru că electoratul tinde să aștepte confirmarea că există o amenințare înainte de a acționa. Numai că, potrivit lui Bolstrom, atunci când sunt disponibile aceste probe, e deseori prea târziu. Pe o poziție asemănătoare se situează și filosoful Jason Brennan. În cartea sa
  „Împotriva Democrației{, Brennan spune că unele probleme politice sunt atât de complexe, încât alegătorii nu le înțeleg. Brennon spune că, în aceste condiții, ar fi potrivit un examen pentru cei care votează, pentru a depista „cetățenii care nu sunt informați”. Un alt filosof, Nick Land, crede că problema e mult mai gravă: ”democrația a degenerat într-un sistem steril, orgiastic, consumerist, care consum[ sume uriașe și oferă un circ politic de teapa reality show-urilor.”
  Propunerea lui este înlocuirea statului cu o vastă corporație și a președintelui cu un fel de CEO.

  Runciman crede însă că ”dacă ne gândim la următorii 20, 30 sau 40 de ani, vom continua să avem alegeri. Campaniile electorale vor fi în continuare pline de zgomot și furie și vor vorbi despre schimbare. Dartehnologia și structurile vieții moderne vor face ca orice posibilitate de a schimba lucrurile să fie limitată “. Deși nu e convins că democrația e un sistem depășit, idee pe care o ia totuși în considerare, Runciman spune că, cel mai probabil, va fi vorba de apariția unui sistem „nu pe de-a întregul democratic sau autoritar, ci mai degrabă o cale de mijloc care va permite democrației să existe încă o bună bucată de timp.”

  Asupra unui singur lucru par să fie de acord politologii occidentali : lumea de mâine va fi mai degrabă la îndemâna bogaților lumii. Progresul tehnic va face aproape inevitabilă concentrarea bogăției din lume în mâinile unei clase din ce în ce mai restrânse, iar de aici până la convergența puterii financiare cu cea politică nu e decât un pas. Oricât s-ar strădui naționaliștii și populiștii, din păcate, se pare că tot George Soros va râde la urmă.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!