• Ultimele știri

  vineri, 5 octombrie 2018

  Dăncilă în Parlamentul European: Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete

  Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că justiţia trebuie să fie una corectă pentru cetăţeni, dar că milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupţie.  „Nu am venit să dau socoteală. Am venit, pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer însă aceeaşi preţuire şi acelaşi respect pentru poporul român, pe care îl reprezint. Încep cu o întrebare esenţială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabilă în România? Pentru MCV, pentru instituţii, pentru magistraţi, pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naţionale. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice discuţie. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancaţionat.

  Este legitim să ne întrebăm: În ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor?

  În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituţii, despre numirile de magistraţi, despre lupta anticorupţie. Este foarte bine, dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din Justiţie”.

  În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupţie”, a afirmat Dănclă.

   

  Premierul a susţinut că există decizii judecătoreşti, care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări, pentru a crea vinovăţii sau cum erau şantajaţi martorii pentru a depune mărturii mincinoase.

  „Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta nu înseamnă, sau asta înseamnă mai bine spus, că acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat şi cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele şi a omis din neglijenţă sau din rea-credinţă aceste realităţi de neconceput în UE. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul UE. Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”, a adăugat Viorica Dăncilă.

  În ultimii patru ani, a adăugat premierul, peste trei mii de magistraţi au fost cercetaţi de DNA şi practic, jumătate dintre magistraţii din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influenţaţi să dea soluţii stabilite în afara sălii de judecată.+

  „Nu o spun doar eu. O spun cu multă îngrijorare asociaţiile de magistraţi din România. Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturaţi din funcţie un judecător al CCR, un vicepreşedinte al CSM, patru judecători ai Înaltei Curţi, mai mulţi judecători de instanţe superioare, un procuror general, un şef de Parchet superior.

  În final, toţi au fost achitaţi sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturaţi. Noile legi ale justiţiei le redau judecătorilor independenţa. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea şi revocarea judecătorilor. Independenţa este totală, nicidecum restrânsă. Şi vă asigur că avem bună-credinţă şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat prim-ministrul.
  Despre mitingul din 10 august, Viorica Dăncilă a arătat că „este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanţi violenţi care au încercat să ocupe clădirea guvernului”, dar nu a văzut aceeaşi poziţie faţă de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles, sau faţă de alte mitinguri din Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie, când forţele de ordine au intervenit cu exact aceleaşi mijloace şi cu aceleaşi proceduri ca cele folosite în România.

  „Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa. În final vă cer următorul lucru: nu interziceţi României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii şi nu permiteţi ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată, nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a mai spus Viorica Dăncilă.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!