• Ultimele știri

  miercuri, 24 octombrie 2018

  Creșterea SALARIULUI MINIM, metodă de a STOARCE BANI de la PRIVAȚI. Cum vrea să SALVEZE BUGETUL Olguța VASILESCU

  Ministerul Muncii anunță majorarea salariului minim în avans cu două luni față de ce s-a stabilit în programul de guvernare. Salariul minim ar putea crește de la 1.900 lei, la 2.080 lei, de la 1 noiembrie. Leafă mai mare este anunțată și pentru angajații cu studii superioare şi vechime de peste 15 ani.   Reprezentanții mediului de afaceri atrag atenția că zeci de mii de români ar putea ajunge șomeri, majoritatea fi rmelor fi ind obligate să practice munca la negru.

  În prag de an electoral, Guvernul mizează pe o creștere a salariilor, obligând patronii să urce venitul minim brut al salariaților, cu două luni mai devreme, față de programul bătut în cuie în decembrie 2016.

  Anunțul Ministerului Muncii privind majorarea salariului minim de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, cum fusese anunțat initial, a deschis Cutia Pandorei. Măsura guvernamentală vizează peste 2 milioane de salariați cu venituri reduse. Analiștii economici contactați susțin măsura guvernamentală și precizează că majorarea salariului minim înseamnă creșterea salariilor pentru aproximativ 30 % dintre angajații aflați în mediul privat.

  Patronatele și oamenii de afaceri resping anunțul Ministerului Muncii pe motiv că majorarea salariului minim în lunile noiembrie si decembrie nu este prevăzută în bugetele pentru acest an.

  Conform unor informații obținute de Evenimentul zilei, mâine după-amiază, va fi o întalnire cu partenerii sociali, la Guvern, unde sa va discuta despre majorarea salarială anunțată pentru 1 noiembrie. „Urmează Consiliul Economic și Social, unde se discută despre majorarea salarială. CES trebuie să avizeze acest document, după avizare merge în Guvern. Discuția este că patronatele cer să fie aplicat de la 1 ianuarie nu de la 1 noiembrie. Sunt negocieri dure. Ei folosesc argumentul că au bugetele deja făcute pentru anul în curs”, ne-au declarat surse guvernamentale. Dacă CES nu va aviza proiectul este posibil ca el să nu mai fie înaintat Guvernului.

  Motivele pentru care propune creșterea salariului minim

  La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Națională de Prognoză a publicat o notă privind majorarea salariului minim pe economie de la începutul lunii noiembrie şi diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. În document sunt prezentate motivele pentru care este propusă creşterea salariului minim din acest an, şi nu din 2019.

  „Creşterea salariului minim are un impact pozitiv asupra potenţialului de creştere a economiei pe termen lung. Majorarea salariului minim stimulează consumul și cererea agregată și implicit creșterea economică”, conform documentului prezentat de oficialii CNP.

  În notă este precizat că majorarea salariului minim are un impact nesemnificativ asupra inflaţiei, „iar acesta se manifestă după aproximativ un an de zile”. „Din analize econometrice, interpretând rezultatul obţinut în sens restrictiv, creşterea salariului minim conduce la creşterea salariului net, iar o variaţie de 1% a salariului net ar putea influenţa rata inflaţiei cu 0,05% cu un lag de circa 1 trimestru, fără a ţine seama de alţi factori, inclusiv ciclici/naturali”, conform documentului citat.

  La finalul notei prezentată de Comisia Națională de Prognoză sunt următoarele propuneri:

  ● Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.

  ● Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.

  ● Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

  ● Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.

  Cât plătește angajatorul în plus odată cu aceste creșteri

  De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut este de 1.900 lei indiferent de studiile necesare ocupării unei funcții. Dacă cresc salariile de la 1 noiembrie, angajatorii sunt obligați să scoată mai mulți bani din buzunar.

  Un calcul simplu arată că pentru creșterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080, angajatorii plătesc în plus 184 lei, iar pentru majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei, costurile cresc cu 460 lei.

  Impactul pentru o companie privată va fi mult mai mare. În primul rînd, odată ce salariul minim brut este majorat, costurile angajatorului cresc automat. Mai mult, măsura afectează strucura salarială la nivelul întregii companii. Astfel, angajații cheie, acum plătiți la un nivel mediu, vor ajunge să câștige foarte aproape de salariașii plătiți cu o leafă minimă.

  Scopul măsurii

  Un calcul simplu, făcut de analistul financiar Gabriel Biriș, demonstrează scopurile măsurii preconizate. Dacă salariul minim va crește de la 1.900 lei la 2.080 lei, adică cu suma de 180 lei, 41,5% vor rămâne la buget, plus încă 2,25% de la angajator, adică în total 79 lei. De la 2 milioane de angajați pe salariul minim, bugetul va câștiga 158 de milioane/lună, adică 1,9 miliarde lei/an.

  Orban îl somează pe Teodorovici

  Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, că la ședința Biroului Executiv s-a decis ca liberalii să ceară audierea în Parlament a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. „Să ne spună care e adevărul, dacă aplică sau nu legea salarizării unice, pentru că una vorbesc în țară, altceva trimit la Bruxelles. Se laudă că dublează pensiile, se laudă că dublează salariile, dar ei trimit la Bruxelles un document în care spun că este posibilă înghețarea salariilor în sectorul public pe anul 2019. Se fac că măresc salariile și pensiile, iar în timpul asta dau drumul la inflație”, a spus Orban.

  AOAR: „Majorarea salarilor este o măsură populistă”

  Asociația Oamenilor de Afaceri din România, condusă de Cristian Pîrvan (foto), respinge propunerea Ministerului Muncii și precizează că anunțarea devansării creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, fată de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare.

  Continuarea pe Evenimentul Zilei evz.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!