• Ultimele știri

  miercuri, 5 septembrie 2018

  "Este o amnistie mascată, aşa este!" - Dragnea, acuzat că pregăteşte "Marea Eliberare"

  Liderul PSD Liviu Dragnea şi cu acoliţii săi sunt disperaţi să dea o amnistie şi o graţiere încă din marţea neagră, iar OUG-ul pe protocoale este tocmai un demers care merge pe această linie, a atras atenţia şeful PNL Ludovic Orban, care dă asigurări că partidul său se va lupta cu toate forţele împotriva unui astfel de demers.


  Prin ordonanţa de urgenţă care vizează eliminarea protocoalelor anunţată de Liviu Dragnea, PSD intenţionează să promoveze o amnistie mascată, a acuzat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

  "Este o amnistie mascată, aşa este! Suntem categoric împotriva adoptării unei OUG în acest domeniu, nu face obiectul reglementării, conform Constituţiei prin intermediul OUG. De altfel, aici au uitat colegii mei să vă prezinte, ştiţi că discutăm de mai mult timp acest subiect, PNL are ca prioritate pentru actuala sesiune parlamentară, intrarea în dezbatere şi adoptarea modificărilor la legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale. Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituţional de către Curtea Constituţională şi asupra ordonanţelor simple şi ordonanţelor de urgenţă astfel încât să nu mai existe riscul, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, ca ordonanţele de urgenţă care au fost declarate neconstituţionale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească", a declarat Orban.

  Din acest motiv, liderul PNL susţine că este prioritatea partidului său este să modifice legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

  "Deci nu este temei de ordonanţă de urgenţă, nu există niciun fel de urgenţă în acest domeniu şi nu înţeleg care este sensul acestei propuneri, decât o amnistie mascată. Nu putem şti pentru că încă nu am văzut un proiect de text. Nu este prima oară când se face vorbire asupra acestei posibile reglementări. S-a mai vorbit asupra acestui subiect în sensul, dacă ţineţi minte, de declanşare automată a posibilităţii de revizuire a sentinţelor care au fost date ca urmare a aplicării protocoalelor, dar acest lucru nu se poate face decât dacă ele au lezat drepturile şi libertăţile fundamentale şi dacă au încălcat Constituţia sau legislaţia în vigoare. Din punctul nostru de vedere, este total neoportună. Dragnea şi cu acoliţii săi sunt disperaţi să dea o amnistie şi o graţiere. Ăsta a fost obiectivul lor încă din marţea neagră, când vă readuc aminte că PNL, deşi era parte în majoritatea guvernamentală, a salvat practic România de apariţia unei asemenea catastrofe legislative cum e Legea amnistiei şi graţierii, de atunci ne luptăm cu toate forţele pentru a împiedica adoptarea unui astfel de act normativ", a precizat Orban.

  Întrebat despre faptul că PSD vrea ca pe viitor ordonanţele de urgenţă să se dea mai uşor, preşedintele PNL a subliniat că el categoric este împotriva ordonanţelor de urgenţă.

  "Vă spun din capul locului. Trebuie să ştiţi că după Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, doi oameni, ministrul iniţiator şi cu premierul care este cel care aprobă, că nu se mai votează, înainte până la venirea domnului Năstase în funcţia de premier în Guvern se vota şi premierul avea votul de aur în cazul existenţei unei egalităţi la vot între miniştri, ori la ora actuală este suficient ca premierul să spună adoptat, ca actul normativ să fie adoptat. Deci, vă repet, doi oameni, ministrul iniţiator şi cu premierul pot să dea legi care să genereze obligaţii şi drepturi pentru cetăţenii români în cel mai grav dispreţ faţă de democraţie, faţă de principiul reprezentării. Atât eu personal cât şi PNL suntem împotriva acestor ordonanţe de urgenţă, ele trebuie să dispară. Există la dispoziţia Guvernului, în afară de Legea de reabilitare a Guvernului, care permite adoptarea de ordonanţe simple în vacanţa parlamentară, care este un sistem care este folosit şi în alte democraţii, nu au nevoie de ordonanţe de urgenţă, au la dispoziţie asumarea răspunderii dacă vor să adopte rapid un act normativ sau procedura de urgenţă în care se poate dezbate mult mai repede în Parlament un proiect de act normativ pentru care există o urgenţă în adoptare", a afirmat Orban.

  Ca atare, liderul PNL a reiterat faptul că partidul său este categoric împotriva ordonanţelor de urgenţă.

  "Iar stupizeniile alea pe care le-am auzit, să fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului de lucru al primului ministru, deci o asemenea aberaţie mai rar mi-a fost dat să văd. Păi înseamnă că trebuie să desfiinţăm ministerele din punctul de vedere al funcţiei de reglementare, una dintre funcţiile esenţiale ale ministerului este funcţia de reglementare. Păi cum să iniţieze nişte neica nimeni aduşi în aparatul de lucru al Guvernului, să iniţieze propuneri de reglementare în domeniul fiscal, în domeniul educaţiei, în domeniul energiei, când ei sunt nişte habarnişti. De aceea există ministere, pentru că adună specialişti care au inclusiv capacitatea de a exercita funcţia de reglementare, de a iniţia proiecte de acte normative. Această chestiune este izvorâtă tot din dorinţa nesăbuită a lui Liviu Dragnea de a da Ordonanţa asta cu amnistia şi graţierea trecând peste Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei nu va iniţia acest proiect de act normativ după cum pare astăzi şi atunci probabil încearcă să o bage pe uşa din dos modificând procedura de elaborare şi avizare a proiectelor de acte normative", a conchis Orban.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!