• Ultimele știri

  marți, 14 august 2018

  Zegrean pune tunurile pe Jandarmerie: Să bată populația este ilegal, înjositor, jignitor

  Vineri, 10 august, a avut loc manifestația diasporei împotriva Partidului Social Democrat (PSD) care a fost marcată și de evenimente violente. În acest context, fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a făcut declarații pentru PSnews.ro, luni.


  Concret, Augustin Zegrean a taxat Jandarmeria pentru acțiunile comise: „să vină să bată populația, în afara faptului că este ilegal, este înjositor, jignitor”.

  De asemenea, acesta remarcă raportul de forțe dintre manifestanți și jandarmi, cei din urmă fiind vădit în avantaj: „era o disproporție formidabilă chiar dacă civilii erau mai mulți decât jandarmii, dar jandarmii erau înarmați până în dinți”.

  „Este îngrijorător faptul că Jandarmeria s-a comportat atât de brutal cu populația adunată acolo în Piața Victoriei. Nimic nu poate justifica să bați cetățenii, să bați oamenii care manifestă, să le dai cu gaze și să îi nenorocești în bătaie. Absolut nimic nu poate justifica acest lucru deoarece era o dispropoție formidabilă chiar dacă civilii erau mai mulți decât jandarmii, dar jandarmii erau înarmați până în dinți. La ce dotări aveau puteau să se apere fără să apeleze la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și la bătaie. Nu se poate. Nu am câștigat nimic în anii aceștia. La fel s-au comportat precum la revoluție. La revoluție am fost și eu. Atunci, desigur, exista riscul să ne împuște, dar nu ne-a bătut nimeni. Și din câte știu nici în București nu i-a bătut până s-a început să se împuște. Dar este vorba despre alt aspect: după atâția ani de la Revoluție când credeam că suntem liberi și avem voie să manifestăm când vrem și cum vrem, fără arme ce-i drept pentru că așa scrie la Constituție. Să vină să bată populația, în afara faptului că este ilegal, este înjositor, jignitor. De ce să bați un om, de ce să îi dai cu bocancul în gură, de ce să îl bați cu bastonul în cap când el ridică mâinile în sus? Nu se poate așa ceva. Evident că s-a sărit calul dar așa pățim noi românii: tot peste cal sărim, niciodată nu nimerim pe cal ci ba într-o parte ba într-alta sărim calul. Este grav pentru că se întâmplă așa ceva pentru că în Constituție este un articol care dă dreptul să se manifeste. Sigur că spune să manifeste pașnic și fără arme. Acum întrebarea este dacă acest fără arme se referă și la Poliție, la cei care spun că păzesc instituțiile cum spun ei sau se referă numai la partincipanții la miting?„, a spus fostul președinte al CCR.

  Întrebat dacă jandarmii vor suferi consecințe, Augustin Lazăr a precizat că nu crede că aceștia vor fi trași la răspundere. Mai mult, a subliniat faptul că forțele de ordine „apărau o clădire goală”, neexistând riscul unei lovituri de stat.

  „Nu cred că jandarmii vor suferi vreo consecință pentru că fiecare are fotografiile lui și fiecare are imaginile lui luate deci le vor folosi după interes. Am ascultat azi-noapte la televizor pe purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei care spune că și doi de-ai lor au fost bătuți. El când s-a făcut jandarm și-a asumat acest lucru cum eu mi-am asumat când am făcut politică să mă înjurați voi de la presă. Nu se poate pune problema așa că noi i-am bătut și ei ne-au bătut pe noi. Asta este ridicol să spui că au făcut presiuni asupra jandarmilor. Ce presiuni au făcut? Ce presiuni puteau să facă cu mâna goală în fața armanentului pe care îl aveau și la ce mulțime era acolo. În fond ei apărau o clădire goală. Nu era nimeni în clădirea aia. Ce risc era, ce lovitură de stat era împotriva unei clădiri goale? Motive își vor găsi, procurorii vor cerceta, vor căuta. La noi mereu a fost așa. Era pe vremea comunismului o glumă, care sunt fazele construirii socialismului, iar faza a patra era că se caută vinovații, iar faza a cincea era că se pedepsesc nevinovații. Cu asta se încheia construirea socialismului. Asta va fi și de data asta”, a conchis Augustin Zegrean pentru PSnews.ro.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!