• Ultimele știri

  sâmbătă, 16 decembrie 2017

  Câți bani dă Guvernul României pentru funeraliile regelui Mihai

  Casa Regală a României a publicat, miercuri, programul oficial al funeraliilor regale, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I urmând să ajungă pe 13 decembrie, la ora 11.00, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş.


  Trupul neînsuflețit al regelui Mihai va fi adus în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării, a confirmat la Digi24 ministrul Mihai Fifor. El a explicat că există un protocol între MApN și Casa Regală a României, iar ministerul se va implica în organizarea funeraliilor, după ce a avut o discuție cu reprezentanții familiei regale.

  Guvernul va aproba în ședința de miercuri o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie. 

  43.000 de lei pentru primirea șefilor de şi de guvern şi a membrilor familiilor regale


  Executivul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea unei sume de 43.000 de lei Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în vederea deschiderii salonului oficial de la Aeroportul Otopeni pentru şefii de stat şi de guvern şi membrii familiilor regale care vor veni la funeraliile regelui Mihai, au declarat surse guvernamentale, scrie agerpres.ro.

  Suma va fi alocată MAE din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2017, conform unei hotărâri adoptate miercuri de Executiv.

  Banii au fost alocaţi având în vedere estimarea Casei Regale, potrivit căreia vor veni în România aproximativ 100 de personalităţi străine, au mai spus sursele citate.

  Costurile totale pentru funeraliile regelui Mihai se vor ridica, însă, la sume mult mai mari.

  Cât a costat înmormantarea Reginei Ana


  Regina Ana, soția lui, a încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit a fost depus la Castelul Peleş şi apoi regina a fost înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, acolo unde va fi înhumat și Regele Mihai. Autoritățile au decretat zi de doliu național în ziua funeraliilor Reginei Ana.

  Pentru inmormantarea din Romania a Reginei Ana, Regele Mihai ar fi scos din conturi suma de 150.000 de euro, scrie Antena3. Cele mai mari facturi ar fi fost cele privind inchirierea limuzinelor pentru membrii Familiei Regale, cazarea si biletele de avion pentru membrii caselor monarhice prezenti la ceremonii, vestimentatia si florile.

  Ion Luca Vlad, avocatul Casei Regale, a declarat pentru Libertatea ca „Pentru partea de ceremonii din Elveţia s-a cheltuit undeva la 15.000 de euro. Este un cost normal dacă ţinem cont că sunt funerariile unei regine. Nu au fost cheltuieli extravagante”.

  Ultimul rege


  Regele Mihai a murit marți, 5 decembie la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!