• Ultimele știri

  marți, 21 noiembrie 2017

  Suveranitatea României? NU EXISTĂ! Parlamentul European propune 'un mecanism permanent și automat' de repartizare a IMIGRANȚILOR

  Parlamentul European este pregătit să înceapă negocierile cu statele Uniunii Europene pe tema regulilor de repartizare a solicitanților de azil în UE, după ce eurodeputații au aprobat joi, în ședința în plen de la Strasbourg, poziția de negociere a legislativului european, notează AFP.


  În mod obișnuit, discuțiile pentru găsirea unor compromis între pozițiile instituțiilor europene se pot încheia în câteva săptămâni, dacă pozițiile sunt apropiate, sau pot dura luni, un an sau chiar doi, dacă acestea diferă foarte mult.

  Eurodeputații au modificat substanțial reforma propusă în urmă cu un an și jumătate în urmă de Comisia Europeană ca răspuns la criza din 2015, când mai mult de un milion de migranți și refugiați au sosit pe coastele Greciei și Italiei.

  Pentru a reduce povara țărilor din prima linie a migrației, PE propune 'un mecanism permanent și automat' de repartiție, care să înlocuiască actualul 'Regulament Dublin', potrivit căruia obligația de a examina o cerere de azil revine exclusiv statului membru prin care solicitantul a intrat în UE.

  Spre deosebire de controversatele cote introduse în septembrie 2015 și aflate în vigoare până la sfârșitul lui septembrie 2017, noul sistem nu ar mai constitui o derogare cu titlul de excepție de la 'Regulamentul Dublin', ci ar deveni regula pentru orice solicitant de azil care sosește în orice stat UE.

  Solicitanții de azil ar putea fi transferați în orice moment din țara în care au sosit către alte state care nu și-au atins încă numărul 'just' de primiri calculat în funcție de PIB și de populație.

  Statele membre care ar refuza partea ce le-ar reveni — așa cum s-a întâmplat cu planul de relocalizare din 2015-2017 — ar putea fi private de anumite fonduri europene.

  Propunerile Parlamentul European le depășesc cu mult pe cele ale Comisiei, care nu prevedeau cote de repartiție decât în cazuri de aflux excepțional de migrație.

  Cât despre Consiliul European, acesta este încă departe de a fi adoptat o poziție comună de negociere, statele membre fiind divizate în privința primirii de solicitanți de azil.

  Majoritatea țărilor refuză un mecanism permanent și automat, în timp ce altele, precum Ungaria și Polonia, exclud categoric ideea de a primi solicitanți de azil intrați în UE prin alte state ale Uniunii, chiar și în situații de criză majoră.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!