• Ultimele știri

  sâmbătă, 18 noiembrie 2017

  Guvernul a luat 7 mld. lei de la investiţii şi le-a dat pe salarii şi pensii: plus 10 mld. lei peste ce era prevăzut în legea bugetului la începutul anului

  Anul 2007, an cu o creştere economică record postcriză, de peste 6%, va înregistra o performanţă negativă greu de egalat: statul va avea cele mai mici investiţii înregistrate încă de dinainte de aderarea României la UE până în prezent.


  În ordine, creşterea economică de 6% din 2017 este a treia ca mărime din ultimii 12 ani. Dar, în ordine inversă, cheltuielile de capital (investiţii din buget) sunt, ca procent din PIB, cele mai mici din această perioadă (la Finanţe sunt publice datele de buget doar din 2006).

  A doua rectificare bugetară decisă de guvern în această săptămână confirmă o cădere brutală a cheltuielilor de investiţii, în vreme ce cheltuielile de personal se apropie de anii de vâf, fiind cu 8,9% chiar şi peste cele proiectate la început de an.

  Doar 0,2 procente de PIB mai lipseau anul acesta cheltuielilor de personal ca să ajungă la nivelul celor din 2010. În aceeaşi vreme, bugetul va cheltui în acest an din surse proprii (cheltuieli de capital), doar 18,2 miliarde de lei, echivalent a 2,1% din PIB, cel mai mic nivel ca procent din produsul intern brut alocat investiţiilor, cel puţin din 2006 încoace.

  Şi cheltuielile de investiţii totale (din buget şi din fonduri UE) sunt, în 2017, cele mai mici de când în România au început să intre bani europeni – doar 3,2% din PIB. În Raportul privind situaţia macroeconomică în 2017 şi proiecţia acesteia pentru 2018 – 2020, care însoţeşte bugetul pe anul acesta, sunt estimate cheltuieli de capital în 2017 echivalent a 3,1% din PIB şi cheltuieli totale de investiţii (din buget, fonduri UE şi împrumuturi) de 4,8% din PIB. Însă, din calculele Consiliului Fiscal consemnate în opinia asupra celei de-a doua rectificări bugetare reiese că totalul cheltuielilor de invesiţii va fi anul acesta de 3,2% din PIB.

  Sigur, PIB-ul a fost reevaluat în creştere de la 815,2 miliarde de lei la începutul anului, la 842,5 mld. lei, ca urmare a evoluţiei excelente a economiei. Dar chiar şi pe datele de la începutul anului reducerea de la investiţii înseamnă 1,6% din PIB. Adică 13 miliarde de lei (2,8 mld. euro) vor lipsi anul acesta din investiţii, faţă de proiecţia iniţială. Este o chestiune serioasă cu fondurile UE care nu au mai intrat, fapt ce nu ar fi o noutate - s-a întâmplat şi anul trecut, s-a întâmplat şi în vremea guvernului Ponta. De aici ar veni căderea atât de drastică a cheltuielilor de investiţii. Dar acesta este un adevăr doar pe jumătate. Statul a redus drastic cheltuielile de investiţii din fondurile proprii, nu doar din fondurile UE care nu au venit.

  Citește mai multe informații aici: zf.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!