• Ultimele știri

  miercuri, 13 septembrie 2017

  UIMITOR! Ce frumusețe! Zăganul dacic, văzut din nou în România, după aproape un secol!

  O pasăre foarte rară, care nu a mai fost văzută în România de aproape un secol, survolează din nou spațiul aerian al țării. Pasărea numită Adonis sau Zăganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele mai mai specii de vulturi și printre cele 4 specii, nemaivăzute în România din 1933.


  Potrivit Societății Ornitologice Române, pasărea este menită să contribuie la refacerea populaţiei de zăgani din Franţa.

  Aceasta a fost eliberată în Masivul Central Francez în 2014, în cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT, însă nu a rămas acolo, părăsind Franța și hoinărind prin mai multe ţări.

  Traseul zăganului este urmărit de ornitologi cu ajutorul unui emiţător satelitar. Până acum, acesta a arătat că pasărea a survolat în Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina şi respectiv România.

  În România, zăganul (din limba dacilor), mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Ultima semnalare documentată privind existența acestuia în România datează din 1933, pasărea fiind văzută în Carpaţii Meridionali.

  Zăganul este o pasăre de pradă diurnă care locuiește în special în zonele muntoase la altitudini cuprinse între 500-4000 m.

  Lugimea corpului păsării poate ajunge până la 125 cm, anvergura aripilor până la 275 cm, iar greutate până la 7,8 kg. Totodată, femelele sunt mai mari decât masculii.

  Ca majoritatea vulturilor, zăganul se hrăneşte cu hoituri.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!