• Ultimele știri

  vineri, 5 mai 2017

  Nicolae Văcăroiu: Primarii fură din taxele şi impozitele cetăţenilor în jur de 800.000 de lei pe an!

  Aproximativ 800.000 de lei pe an se evaporează din taxele şi impozitele pe care cetăţenii le plătesc la primărie. Este cifra avansată de preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu, în urma nenumăratelor controale din teritoriu. Acesta a lăsat de înţeles că primarul, în cârdăşie cu casierul şi alte persoane care cunosc fluxul banilor, îşi însuşesc sume consistente de bani înainte ca aceştia să fie depuşi la trezorerie.
  ,,Într-o comună, vă dau exemplul de săptămâna trecută, se fură într-un an 800.000 lei din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. Declaraţia casierului, responsabilului, primarului, casierul ia totul asupra lui. Cazuri dintr-astea avem 1-2 pe săptămână. Cel mai simplu control este verificarea casieriei. Se iau pe un an de zile toate chitanţele prin care s-au încasat impozite şi taxe de la populaţia locală, se însumează şi rezultă 1,5 milioane de lei. Verificăm imediat trezoreria şi constatăm că a depus numai diferenţa de 700.000 de lei, iar 800.000 (de lei - n. r.) s-au băgat în buzunar. Ni se spune că au avut probleme cu familia, cu copiii... casierul recunoaşte." a spus Văcăroiu, citat de Agerpres.

  ,,Se verifică toate documentele existente în casierie, toate chitanţele prin care s-au încasat bani de la cetăţeni, apoi suma de bani se compară cu cea depusă de către autoritatea locală la trezorerie. În multe cazuri s-a descoperit că erau depuse doar jumătate din sumele de bani", a explicat Văcăroiu la Comisiile reunite de finanţe şi economică din Senat, unde a fost pentru a discuta despre nemulţumirile administraţiilor locale cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Conturi a României.

  Preşedintele Curţii de Conturi a explicat însă că instituţia pe care o conduce doar semnalează posibile nereguli, dar organele de anchetă sunt cele care stabilesc, în final, dacă este sau nu vorba de un furt.

  Nimeni nu e perfect. Sunt destule probleme. Fiecare instituţie are problemele ei şi trebuie să le îndrepte. Şi asta încercăm să facem, să sancţionăm prompt, ca să nu avem probleme.(...) Nu poţi să acuzi niciodată de furt. Decât organul de cercetare penală poate să o facă. Noi numai estimăm dacă sunt elemente de natură infracţională, dar parchetul, fie că este curte de apel, tribunal sau Înalta Curte, sunt cei care decid. Bun, prost, asta-i viaţa." a mai spus preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!