• Ultimele știri

  vineri, 19 mai 2017

  Daniel Buda: „Mesajul nostru este unul foarte clar. Nu acceptăm să fim groapa de gunoi a Europei!“

  În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc, în prezența Comisarului European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, dezbaterea pe marginea interpelării majore în baza articolului 130b din Regulamentul de procedură, pe tema diferențelor în privința declarațiilor, a compoziției și a gustului produselor de pe piețele 
  din Centrul/Estul și din Vestul Uniunii Europene, cu alte cuvinte, a dublei calități a produselor alimentare informează eurostiri.eu

  „Pe bună dreptate aţi pus în discuție această problemă. Comisia Europeană doreşte să protejeze consumatorul şi vrem să avem doar produse sigure iar consumatorii trebuie să fie informaţi în mod clar şi cu acurateţe în legătură cu ingredientele produselor. Legislaţia europeană stipulează ca producătorii să prezinte o etichetare conformă. Consumatorii nu sunt împiedicaţi în ceea ce priveşte accesul la lista de ingrediente. Însă, dacă un comerciant face reclamă şi comercializează aceleași produse în mai multe state membre iar calitatea este diferită, atunci se pot evoca practicile comerciale neloiale. Legea consumatorilor le permite statelor să ancheteze aceste cazuri pentru a evalua existenţa şi extinderea practicilor. Până acum, la nivelul Comisiei s-au primit 21 de răspunsuri de la nivelul statelor membre şi s-a semnalat dublul standard la alimente, îmbrăcăminte şi produse pentru animale. Comisia intenţionează să prezinte o cartografiere a situaţiei în următorul for care va permite discuţii cu producării, cu actorii din furnizare dar şi cu reprezentanţii consumatorilor. Actuala legislaţie trebuie consolidată fără îndoială. Comisia se va concentra pe rezultatele consultării cu statele membre”, a declarat Corina Creţu.

  Şi Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a subliniat, într-o intervenţie de mare efect, faptul că este necesar ca de la nivelul Comisiei să fie luate o serie de măsuri ferme în acest sens, inclusiv prin modificarea legislației existente pentru a evita astfel standardele duble de calitate în funcție de puterea de cumpărare a consumatorilor.

  „Existența unor standarde duble pentru produsele comercializate în statele din Estul și Vestul Europei este de mult timp o realitate asumată. Studiile de specialitate recente au confirmat existența unei astfel de situații îngrijorătoare. În același timp, alte studii vin și confirmă o incidență crescută a numărului de bolnavi de cancer în statele din Estul Europei comparativ cu celelalte state. Legătura dintre cele două realități este una clară și neîndoielnică. Alimentele slab calitativ provoacă apariția unor boli, de cele mai multe ori fatale pentru consumatori. Comisia trebuie să ia măsuri ferme în acest sens, inclusiv prin modificarea legislației existente pentru a evita astfel standardele duble de calitate. Iar mesajul nostru este unul foarte clar: Nu acceptăm ca țările din Estul Uniunii să devină groapa de gunoi a Europei!”, a declarat Buda în plenul Parlamentului European.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!