• Ultimele știri

  sâmbătă, 13 mai 2017

  Cum sunt protejati consumatorii în țările europene. Un măcelar din Franța dezvăluie ce l-a uimit la produsele din România

  Standard pentru Est, episodul 8. Sunt nemtii, francezii sau italienii mai atenti decat noi atunci cand merg la cumparaturi? Stiu sa protesteze imediat, atunci cand nu primesc ceea ce scrie pe ambalaj?  Cat de diferite sunt marfurile de la ei de cele pe care le achizitioneaza romanii? Cum protejeaza autoritatile lor consumatorul si ce se intampla la noi? Duminica, la Emisiunea "Romania Te Iubesc" v-am pregatit o ancheta pe larg despre toate aceste aspecte, in campania Standard pentru Est.

  Nemtii isi educa gustul in astfel de mici magazine aflate in toate localitatile si unde calitatea marfii ii determina pe clienti sa faca diferenta si sa pretinda un standard sporit. Neamtul are incredere in producatorii din zona stie in ce conditii a crescut animalul.

  Sorin Minea, presedinte RomAlimenta: "Sunt mai destepti? Nu, sunt mai educati. Singurii care se pot schimba suntem noi."

  In Franta, gustul clientilor e educat in boucherii, adica macelarii de cartier, in care marfa e mereu proaspata si oamenii sunt obisnuiti sa primeasca muschi fraged.


  Client: "E aici in cartier, ii stiu, aici vin sa iau mereu, cumpar mai putin, calitate nu cantitate."

  Bucataria franceza nu "pacaleste", cum fac alte bucatarii, nu exista retete marinate si nici prea multe mirodenii, asa ca francezul vrea carne proaspata, pentru ca reteta se bazeaza pe savoarea ei. In Franta, statul a sprijinit tot ce insemna identitate franceza sub aspect culinar, facand din acest domeniu unul dintre cele mai profitabile sectoare din productia agroalimentara.

  Francezii au fost printre primii care au reglementat ce inseamna produs de origine controlata, fapt care le-a permis micilor producatori sa concureze pe piata cu marile companii.

  George Mihali chef bucatar: "Carnea aceasta se prepara mai usor, retetele sunt simple nu pacalesti omul."


  Macelarul Alexis spune ca a fost uimit sa descopere ca in Romania gasesti in galantare carne din vaca de lapte si mai putin din rasele de carne, cum se gasesc in Franta.

  Nicio rasa de lapte nu se poate compara cu aceste rase apreciate la francezi, sustin marii producatori.

  Francezul cauta savoarea, neamtul vrea produse fara grasime, romanii sunt mult mai orientati catre preturile accesibile. Toti vor calitate, dar standardele difera. Nici strainilor si nici romanilor nu le place sa fie pacaliti. Consumatorul roman ia totul de bun, cel european e ceva mai atent si mai circumspect.

  Sorin Minea, presedintele RomAlimenta: „Cultura" cititului pe eticheta si al mancatului de calitate a inceput sa prinda contur si in Romania, insa nu am deprins pe deplin cum sa pretindem aceasta calitate."

  Romanii sunt parte dintr-o mare piata europeana cu mai putin control la partea de fabricatie, dar cu mai multa responsabilitate pentru ce este expus la raft. O piata in care produsele difera de la o tara la alta si diferentele sunt tot mai greu de sesizat.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!