• Ultimele știri

  sâmbătă, 20 mai 2017

  Bucureşti, insula de bunăstare a UE “de viteza a doua”, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin

  Potrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucureşti ar fi singura insulă din Europa Centrală şi de Est care se compară cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucureşti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare.  Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, PIB/locuitor a fost, în 2015, de 39.400, adică 36% peste media europeană.

  La acest capitol, Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât multe zone din Europa Occidentală. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, (PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumpărare), adică doar 19% peste media Uniunii Europene.

  Bucureşti-Ilfov este cu mult şi peste Atica, regiunea care înglobează capitala Greciei, Atena, şi periferiile sale, acolo unde PIB/locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este de doar 26.800, adică mai puţin decât media UE, doar 93% din această valoare.

  La fel, capitala României este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, în 2015, un PIB/locuitor de 31.800, adică doar 10% peste media UE.

  Comunidad de Madrid, regiunea europeană în care este situată capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 35.400, adică 23% peste media UE, deci mai mic decât cel al regiunii Bucureşti-Ilfov.

  Insula de bunăstare

  Prin comparaţie, toate celelalte regiuni din România şi din toată zona noastră, din Polonia şi până în Grecia, au acest indicator la sub 75% din media UE, cu mici excepţii care doar se apropie de media europeană, în zona Budapestei şi în cea a Varşoviei.

  Bucureşti apare astfel ca o insulă de bunăstare pe harta interactivă Eurostat (actualizată cu datele din 2014).

  Mai multe pe economica.net

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!