• Ultimele știri

  miercuri, 17 mai 2017

  ALERTĂ! O NOUĂ TAXĂ VA GOLI BUZUNARELE ROMÂNILOR

  Se pare ca cei cei mai afectaţi de această măsură vor fi consumatorii casnici şi cei industriali, care vor plăti în facturi noul impozit. Guvernul promite că eventualele scumpiri vor fi eșalonate pe o perioadă de mai multe luni.  Șeful Agenţiei resurselor minerale a declarat că vor impozita gazele naturale aduse din Rusia. Guvernul a păstrat impozitul de 60% pe care îl plătesc Petrom şi Romgaz pe diferenţa dintre preţul de vânzare a gazelor şi valoarea de 45,7 lei per Megawatt oră, cât costau gazele din producţia internă înainte de începerea liberalizării.

  Potrivit Digi 24, Sorin Gal, director general ANRM, a declarat că încearcă să aplice o metodă de calcul similară și pentru gazele din import.

  „Producătorii interni suferă de o concurenţă neloială din partea producătorilor externi – cel mai mare producător este Gazprom. Producătorii interni, care plătesc redevenţă şi asigură locuri de muncă, sunt supuşi unei taxe suplimentare care este substanţială, iar gazele din import nu sunt. Din această cauză apreciem pasul de a impozita şi gazele din import”, spune Harald Kraft, preşedinte ROPEPCA.

  „Orice impozit şi orice taxă nouă, în principal, înseamnă o majorare de preţ. De aici trebuie să pornim. Şi consumatorul casnic fiind un consumator majoritar de iarnă, atunci când importurile sunt destul de mari, pentru ei ar însemna o majorare destul de mare”, spune Mihai Vilt, director companie furnizare gaze.

  Decizia de liberalizare a prețului gazelor din producția internă a dus la creșterea prețului de la 60 de lei pe Megawatt oră, la 72 de lei. Furnizorii spun că la iarnă prețul metanului va înregistra o creștere de peste 15 procente.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!