• Ultimele știri

  vineri, 14 aprilie 2017

  Putin face acuzații grave la adresa SUA: Pregătesc atacuri chimice, inclusiv în Damasc

  Președintele Rusiei face acuzații foarte grave la adresa Statelor Unite. Vladimir Putin afirmă că administrația de la Washington pregătește atacuri chimice inclusiv în capitala Siriei, pentru a da vina pe guvernul de la Damasc. Vladimir Putin a declarat că are informații potrivit cărora SUA plănuiesc atacuri inclusiv la Damasc, pentru a da ulterior vina pe Bashar al-Assad, informează agenția Tass.  Președintele rus a precizat că informările respective fac referire la „provocări” în ceea ce privește armele chimice.

  Pe 7 aprilie, Statele Unite au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene guvernamentale din Siria. De acolo ar fi fost coordonat atacul chimic de săptămâna trecută, în care aproape 100 de civili au murit.

  Pe de altă parte, Casa Albă a avertizat regimul sirian că, dacă va folosi din nou arme chimice, riscă noi atacuri. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american a spus şi că nu poate exista pace în Siria cu Bashar al-Assad la putere. Declaraţiile au fost făcute după ce Rusia şi Iran au declarat că vor răspunde cu forţă oricărei noi agresiuni.

  Atacul american de vineri a fost primul îndreptat împotriva trupelor guvernamentale ale Siriei, de la începutul războiului civil din această ţară. A reprezentat, totodată, o schimbare extrem de rapidă de atitudine a administraţiei Trump faţă de regimul Assad, pe care-l vedea iniţial ca un ajutor în războiul împotriva grupării Stat Islamic. Atacul chimic de la începutul săptămânii a provocat, însă, această schimbare.

  Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian a venit la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

  Analiştii militari au spus că bombardamentul împotriva Siriei a fost un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul a arătat că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!