• Ultimele știri

  luni, 10 aprilie 2017

  Pălinca românească, o băutură onorabilă în străinătate. Un litru se vinde și cu 2000 de euro. Sticle de colecții și chiar cu fir de aur

  Băutura noastră a ajuns vedetă peste hotare. Străinii sunt gata să scoată și 2000 de euro pentru un litru de tărie românească. Palinca de caise, scorușe sau cireșe sunt în mare căutare, totuși ce-a mai apreciată rămâne a fi cea de prune, spun producătorii licorii fermecate. 



  Băutura parfumată este ambalată în sticle de colecții și chiar cu fir de aur.

  In Satu Mare, la Mediesul Aurit, familia Zetea duce mai departe traditia prepararii celei mai bune palinci de peste 100 de ani. O sticla de colectie va ajunge in tarile din vestul Europei! Este ambalata cu fir din aur. Aur curat este si pe limba strainilor.

  “E chiar din cirese amare care se vinde chiar si la preturi considerate exorbitante. In momentul de fata se vinde la peste 2000 euro pe litru.”, a declarat Silviu Zetea, producator, pentru stirileprotv.ro

  Din Satu Mare palinca ajunge in toata Europa si bate chiar si celebrul calvados frantuzesc. Laurentiu Tibru, patron magazin Austria: “Cumpara din toata Germania si din toata Austria si prin magazinul nostru online. O sticla se vinde si cu 20 de euro.”

  Preturile pornesc in strainatate de la 20 de euro si pot sa ajunga pana la 2 mii de euro.

  La Sfantul Gheorghe doi oameni de afaceri si-au amenajat o distilerie moderna, cu dispozitive care au costat peste 100.000 de euro. Fac palinca de caise si de scoruse, niste fructe comestibile, asemanatoare cireselor si apreciate in Ardeal. Dar regina va ramane mereu palinca de prune.

  Singurul roman care produce palinca din nuci este un profesor pensionar de 66 de ani din Satu-Mare. A primit reteta de la un episcop din Debrecen, Ungaria, cu care a lucrat acum 20 de ani. Ca sa-i spuna secretul licorii parfumate, l-a pus sa jure ca va intra in afaceri numai dupa moartea lui. Iar romanul i-a respectat dorinta. La inceputul acestui an a participat la un concurs in Ungaria.



  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!