• Ultimele știri

  sâmbătă, 8 aprilie 2017

  La doar 17 ani, este OLIMPIC specializat în scrierea limbajelor de programare! Care sunt planurile sale de viitor

  Alexandru Dogaru (17 ani) este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi şi este olimpic la Tehnologia Informaţiei, o specializare ce presupune scrierea limbajelor de programare care stau la baza programelor prin intermediul cărora funcţionează un calculator.   Alexandru studiază pentru ca, după absolvire, să lucreze în filme pentru a crea personaje virtuale cum sunt cele din ”Războiul Stelelor”.

  Alexandru Dogaru (17 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este pasionat de mic de copil de calculatoare. Prima experienţă cu un calculator nu s-a terminat însă prea bine. A fost suficient ca Alexandru să apese pe un buton şi a reuşit să şteargă tot de pe computerul tatălui său. Abia după şase luni a reuşit să lucreze din nou la calculator, după ce a venit un specialist şi a remediat problema.

  I-a plăcut mereu să ştie ce componente se găsesc într-un calculator şi ce pot face programele instalate într-un computer. ”Când venea cineva să repare calculatorul, îmi plăcea să stau pe lângă el şi să fur meserie, cum se spune”, ne declară tânărul.

  A mers şi la olimpiada de Matematică, dar nu se declară un fan al acestui gen de concursuri, considerând că trebuie să îţi demonstrezi în primul rând ţie însuţi de ce eşti capabil şi mai puţin celor din jur.

  I-a stârnit interesul o olimpiadă atipică în România, cea de Tehnologia Informaţiei, unde a obţinut o meritorie medalie de bronz, ţinând cont de concurenţa foarte mare cu care s-a confruntat, dar mai ales de faptul că a fost provocat să găsească problemele din sistemul Office, dar şi din alte programe similare, dar şi să îl folosească în alte scopuri decât cele pentru care a fost creat, lucru deloc uşor.

  La asta se adaugă şi HTML, un limbaj mai primitiv de programare, dar care stă chiar şi astăzi la baza creării a numeroase site-uri. De exemplu, Alexandru ştie să creeze o pagină web folosind Notepad-ul, în condiţiile în care mulţi utilizatori ai calculatorului nici măcar nu ştiu să îl folosească în scopul pentru care a fost creat.

  Va studia Mediology, ştiinţa interacţiunii omului cu calculatorul

  A învăţat un limbaj de programare în doar două zile şi a reuşit să urce pe podium la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei. ”HTML-ul este cel care îţi dă structura, CCS-ul pune carnea pe schelet, să spunem aşa, adică îi dă o formă, şi îl poţi deschide apoi cu un motor de căutare pentru a vedea efectiv ce ai făcut. Este foarte interesant şi poţi spune ulterior că ai pornit din Notepad şi ai obţinut ceva”, ne introduce Alexandru în complicata, dar frumoasa lume a limbajelor de programare pentru computere.


  Atipică este şi alegerea olimpicului după absolvirea liceului. El vrea să meargă în Danemarca, la Aalborg, pentru o specializare a facultăţii pe care nu a mai întâlnit-o în altă parte, Medialogy, ce presupune studierea senzorilor şi a limbajelor de programare, dar şi interacţiunea omului cu calculatorul.

  Continuarea pe adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!