• Ultimele știri

  miercuri, 5 aprilie 2017

  De ce ajung românii să își cumpere sănătatea. “Am avut nevoie de o operație. Medicul mi-a zis să aștept. Când te doare nu mai aștepți“

  Sistemul privat de sănătate pare să fie o investiție sigură, atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru medici. Românii care dispun de capacități financiare mai mari preferă spitalele private, iar la unele specializări, precum stomatologia, cu greu mai poți găsi un medic care să lucreze “la stat”. Pacienții își doresc să fie tratați ca și clienți, și nu ca o povară a unui sistem suprasolicitat.
  Sănătatea privată, în cifre


  În timp ce statul încearcă să asigure condiții medicale optime în spitalele publice, numărul spitalelor și clinicilor private este în continuă creștere în România. Serviciile oferite de acestea, personalul calificat, dotarea tehnică modernă dar și condițiile de cazare pe care le oferă fac ca tot mai mulți români să își plătească îngrijirea medicală, chiar dacă în continuare contribuie și la susținerea sistemului public de sănătate scrie vocea.biz

  Datele INS arată că sectorul privat din sănătate începe să se dezvolte tot mai mult și la noi în țară. Acolo unde spitalele de stat nu pot să ofere pacienților servicii de calitate, români care au disponibilități financiare, se îndreaptă cu încredere către sectorul privat. Anul trecut, în România activau 187 de spitale private la care se adaugă 137 de policlinici și 590 de centre medicale specializate. Cele mai multe dintre ele activează în domenii precum chirurgie, recuperare și balneologie, ginecologie și neonatologie.

  “Vreau să fiu client și nu o povară”


  Cei care aleg să plătească serviciile medicale la unitățile private spun că o fac pentru a scăpa de multe dintre tarele sistemului public de sănătate. Este și cazul Mihaelei care a apelat la o clinică privată pentru a-și trata deviația de sept.


  “Am ales spitalul privat pentru că știu pe ce dau banii. Nu a fost ieftin, recunosc, dar auzisem de medic și mi-a fost recomandat ca fiind foarte bun. Operația a costat în jur de 4500 – 4600 de lei, ceea ce pentru mine a fost o sumă importantă, dar felul în care am fost tratată a meritat banii. Am avut experiențe neplăcute la stat când am născut. Nu a fost o problemă cu medicii, ci cu atmosfera generală, un anumit soi de atitudine. Și condițiile, bineînțeles. Nu vreau să spun că toate spitalele, toți medicii sau toate asistentele sunt la fel, dar parcă la stat nu se înțelege că eu dau banii și trebuie să te comporți frumos. Ceea ce pot să spun e că la privat e altfel. Sună aiurea, dar e adevărat, sunt client care cumpără servicii și la fel ca și în magazine, vreau să fiu tratată ca atare”, spune Mihaela despre experiența ei în spitalul privat.

  Mihaela a ales sistemul privat chiar dacă plătește lunar către stat în jur de 160 de lei drept contribuție pentru sănătate. S-a folosit de sistemul public atunci când a născut și când a apelat la un consult de specialitate, tocmai pentru deviația de sept. A stat la coadă pentru consult deși avea programare, s-a vorbit urât cu ea și cum medicul de serviciu era presat de timp, diagnosticul s-a pus rapid și iar doctorul a fost expeditiv. Nu a mai vrut să repete experiența, chiar dacă asta a însemnat că și-a strâns bani pentru operație. Iar experiența Mihaelei are multe în comun cu cea pe care a avut-o Gheorghe dar și mulți alți români.

  “Am avut nevoie de o operație de hernie de disc. Medicul de la spital mi-a spus că poate face operația, dar trebuie programare pentru că are multe cazuri și mai e o problemă cu dotarea sanitară și trebuie așteptat. Când te doare nu mai aștepți, pentru că înnebunești. Nu am mai putut. Am mers la o clinică privată, tot la un consult, și s-a confirmat că trebuie operație. Suma s-a ridicat la câteva mii de euro. Am înghițit în sec. Dar am făcut-o. Ce era să facem? Medicul a spus da, atâta te costă, te pot lua mâine. Doar să ai bani, în rest e ca-n occident. Nu am ce reproșa decât prețul, dar asta e”, spune Gheorghe la un an după operație.

  Două experiențe nu vorbesc despre toate spitalele private din România așa cum se găsesc pacienți foarte mulțumiți și de sistemul de stat. Atât Mihaela cât și Gheorghe au contribuit în acest timp la sistemul public, supraaglomerat, care doar în 2015 a oferit asistență medical pentru peste patru milioane de români.

  În schimb, clinicile private au avut anul trecut înregistrați un număr de 160.000 de pacienți, adică doar 3,7 % din cei care s-au tratat la unitățile spitalicești ale statului. Iar numărul de paturi în spitalele private, chiar dacă este în creștere, a trecut de 6500 de paturi, reprezintă în continuare doar o fracțiune din locurile pe care statul le asigură la propriile unități medicale.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!