• Ultimele știri

  vineri, 14 aprilie 2017

  Biserica Neagra din Brasov, in topul celor mai vizitate biserici fortificate sasesti din Romania

  Biserica Neagra din Brasov ocupa primul loc in topul celor mai vizitate biserici fortificate sasesti din Romania, fiind urmata de Catedrala Evanghelica din Sibiu, afirma coordonatorul proiectului turistic ”Descopera sufletul Transilvaniei”, Stefan Cosoroaba.  Potrivit acestuia, Biserica Neagra din Brasov a avut anul trecut peste 220.000 de vizitatori, dublul fata de turistii atrasi de Catedrala Evanghelica din Sibiu.

  „In ultimii trei ani, la bisericile fortificate am trecut de la 470.000, la 650.000 de vizitatori. Anul acesta speram sa depasim 700.000 de vizitatori. Acesti vizitatori au fost impartiti pe judete. In primul rand este vorba de judetul Brasov, cu peste 300.000 de vizitatori, aproape jumatate, pentru ca au Biserica Neagra, care depaseste in fiecare an 220.000 de vizitatori, si Prejmerul, situat undeva la peste 50.000 de vizitatori. Urmeaza Sibiu, cu peste 200.000 de vizitatori, Mures, Alba, Hunedoara, Harghita si Bistrita. La Sibiu, (…) Catedrala Evanghelica ajunge la 100.000 de vizitatori pe sezon. Daca mai luati si cifrele din extrasezon, mai puneti 20 %. Urmeaza Biertanul, cu 55.000 de vizitatori si Cisnadioara — 17.000 de vizitatori”, a explicat Stefan Cosoroaba.

  Biserica Neagra din Brasov este preferata turistilor romani si straini fiind cea mai mare biserica gotica din estul Europei. Biserica Neagra este cea care gazduieste si cea mai mare orga mecanica din Romania, dar si cea mai mare colectie de covoare otomane de la noi din tara, potrivit site-ului Bisericii Evanghelice din Romania.

  Catedrala Evanghelica din Sibiu se situeaza pe locul doi in preferintele turistilor. Aici vizitatorii pot admira o fresca unica in Romania si al doilea turn cu ceas ca vechime din tara noastra. In aceasta biserica este inmormantat si baronul transilvanean Samuel von Brukenthal, care a lasat mostenire cel mai vechi muzeu din tara.

  Pe locul trei in topul numarului de vizitatori se afla doua biserici fortificate sasesti, monumente UNESCO: Prejmer (judetul Brasov) si Biertan (judetul Sibiu). La Biertan, turistii afla legenda temnitei casniciei. Se spune ca in ‘„temnita casniciei” cuplurile certate erau inchise de catre preot pana cand cei doi se impacau. ”Temnita casniciei” ar fi fost motivul pentru care in zona nu au fost inregistrate divorturi timp de cateva sute de ani.

  La concurenta cu Prejmerul si Biertanul se afla Biserica din Deal din Sighisoara (judetul Mures), tot un monument UNESCO.

  In Transilvania exista 160 de biserici fortificate sasesti. Numai in 20% dintre ele se mai tin slujbe in mod regulat. O parte din bisericile fortificate, aproximativ o treime, sunt cuprinse intr-un circuit turistic, accesibil cu „Transilvania Card”.

  „Cele mai multe biserici fortificate inregistreaza pana la 5.000 de vizitatori. Ca sa le sustii, ca monument istoric, trebuie sa ai peste 30.000 de vizitatori”, mai spune Stefan Cosoroaba.

  Un bilet de intrare in bisericile fortificate sasesti costa intre trei si zece lei.

  Topul bisericilor fortificate sasesti din tara noastra a fost realizat de Biserica Evanghelica din Romania.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!