• Ultimele știri

  marți, 4 aprilie 2017

  Averea sindicaliştilor Luca şi Petcu. Nu putem număra cât au furat ei!

  Domeniul lui Liviu Luca din comuna Păulești are 27.000 mp și este compus din opt clădiri, piscină pe trei nivele, un parc și un heliport

  Luca. Liviu Luca. Este cel mai bogat lider de sindicat român, care a reuşit să plece în misiune la Bruxelles, deşi în România este condamnat la şase ani pentru delapidare. Click! vă spune cum a ajuns un inginer petrolist, de la stagiarul pârlit din Boldeştii Brăilei, să ducă o viaţă de şeic, proprietar peste moşii întinse pe zeci de hectare.  Cât de bogat este ploieşteanul de 62 de ani? În comuna Păuleşti din Prahova este imperiul lui Luca. Domeniul său de aici se întinde pe 27.000 de metri pătraţi. Reporterii Click! au fost primii care au ridicat vălul care ascunde imensa moşie. Opt clădiri, care de care mai fastuoase sunt ridicate aici. Din peisaj nu lipseşte o piscină de dimensiuni olimpice, construită pe trei niveluri. În spatele vilelor a fost amenajat un parc, cu foişoare, care maschează discret un heliport. Întregul domeniu este estimat de experţii imobiliari la aproximativ 15 milioane de euro. La 30 de kilometri depărtare, în localitatea Vărbila, Liviu Luca deţine un alt domeniu, care se întinde pe şase hectare.

  Lider de sindicat imediat după Revoluţie


  Cum a devenit Liviu Luca cel mai bogat lider de sindicat? A început imediat după Revoluţie pentru că nu trebuia să piardă timpul. În 1990 a devenit liderul Federaţiei Sindicale Libere Petrom. Avea 37 de ani şi pentru descurcăreţul inginer venise momentul. Şi nu l-a ratat! Bun de gură, a întrezărit oportunităţile oferite de calitatea de lider sindical. În urma procesului de reorganizare a Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom S.A., în februarie 2002, a luat fiinţă Petromservice S.A. Cei 10 la sută din profitul Petrom cuveniţi salariaţilor sub formă de dividende prin contractul colectiv de muncă, au devenit acţiuni la noua societate. De administrarea acesteia cine se putea ocupa? Aţi ghicit, liderii de sindicat în frunte cu Liviu Luca. În 2004 majoritatea acţiunilor Petrom a fost achiziţionată de OMV dar înţelegerea a rămas valabilă iar puterea lui Luca intactă. Cu banii salariaţilor, inginerul din Ploieşti, devenit vicepreşedinte la CNSLR Frăţia, cea mai mare centrală sindicală din ţară, a început afacerile. A achiziţionat printre altele Banca Romexterra, fostele crame ale lui Ceauşescu de la Valea Călugărească, fostul combinat petrolier 1 Mai din Ploieşti. Ba chiar prin intermediul unui companii cipriote a reuşit să devină acţionarul majoritar al Petromservice, pe care a vândut-o în 2007 către austriecii de la Petrom cu 325 de milioane de euro.  Condamnat în primă instanţă la 6 ani de închisoare


  Liviu Luca şi consilierul său financiar, Sorin Ovidiu Vântu, au intrat pe mâna procurorilor. În 2011 Luca şi SOV au fost trimişi în judecată pentru delapidare şi spălare de bani în dauna Petromservice. În sarcina petrolistului poreclit ”Împăratul” s-au pus nişte ”fleacuri”: a păcălit 72.000 de oameni cu peste 83 de milioane de euro. Reţinut în noiembrie 2011, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, dar nu a stat decât o săptămână după gratii. Pentru colegii săi din cea mai mare organizaţie sindicală românească acuzaţiile procurorilor nu au contat: le-a plăcut că avea minte şi l-au trimis în Consiliul Economic şi Social (CES), forul care potrivit legii avizează din punct de vedere social orice lege din România. Nu era suficient pentru Luca. A fost trimis de CES-ul român la ”tatăl” său din UE. Astfel Luca a ajuns delegat la Bruxelles, la Consiliul Economic şi Social European, (CESE). Acesta este un organism consultativ al Uniunii Europene. Membrii săi au imunitate potrivit articolului 9 din statut. Mandatul său s-a terminat tocmai pe 20 septembrie 2015. Pe domeniile sale a pus lacătul, ocupat cu deplasările în Belgia. Probabil s-a sfătuit şi cu ginerele său, Silviu Dumitrache, şeful Serviciului Informaţii din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne temuta ”Doi şi un sfert”.

  Domeniul de vacanţă are «doar» şase hectare  La 30 de kilometri depărtare, în localitatea Vărbila, Liviu Luca deţine un alt domeniu, care se întinde pe şase hectare. Reporterii Click au aruncat un ochi şi aici! Atracţia principală a locului o reprezintă bazinul piscicol, care ocupă două hectare. A amenajat mai multe foişoare şi pontoane pentru pescuit. A construit patru case, una dintre acestea având destinaţie de protocol.

  Click! spune


  Liviu Luca s-a născut pe 15 august 1953, în Ploiești. Din 1990 este președintele FSLI Petrom. Este prim-vicepreședinte al CNSLR-Frăția. A primit o condamnare la închisoare de șase ani pentru spălare de bani și delapidarea companiei Petromservice. Sentința nu este definitivă. Este considerat cel mai bogat lider sindical din România.

  Marius Petcu, asistentul medical ajuns milionar

  Mai multe pe Click.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!