• Ultimele știri

  marți, 18 aprilie 2017

  Această doctoriță I-A UIMIT PE TOȚI prin ceea ce face! Nu mai are odihnă de când o fetiță i-a devenit pacientă. Sala de operație i-a devenit casă și face eforturi supraomenești

  Un medic de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi nu mai are odihna de cand o fetita i-a devenit pacienta • Sala de operatie i-a devenit casa si face eforturi supraomenesti pentru a salva viata micutei, mutilata in urma unui accident rutier • Nu ar putea reusi fara ajutorul colegilor din chirurgie si terapie intensiva  De zece zile, acest medic din Iasi nu mai are liniste. Paraseste spitalul pentru scurt timp, pentru ca viata unui copil depinde de ea. De zece zile, are putine ore in care nu este in sala de operatie. O fetita de 6 ani i-a devenit pacient, in urma unui cumplit accident rutier. Corpul copilei a fost strivit de remorca unui tractor care s-a desprins de utilajul aflat in mers in urma unei defectiuni tehnice.   La internare, medicii nu i-au dat nicio sansa. Piciorul stang era amputat din sold, celalalt avea leziuni grave, fracturi costale, fractura de bazin, traumatism cranio-cerebral, unul dintre plamani strivit. Copila a ajuns pe mana chirurgului plastician Sidonia Susanu, de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi, care de zece zile face aproape imposibilul pentru a salva viata fetitei.

  Nu ar fi reusit sa faca toate interventiile chirurgicale, inclusiv cea de replantare a membrului inferior stang, si sa mentina micuta in viata, fara sprijinul permanent al colegilor din Clinica de chirurgie si Anestezie si Terapie Intensiva, care muncesc cot la cot cu ea. Dupa zece zile de la operatia de replantare a piciorului, medicii sunt multumiti de evolutie. Pentru a ajunge aici, acestia au muncit pe branci si au operat chiar si cate 21 de ore, fara intrerupere.

  "Lasand modestia la o parte, pot sa spun ca medicii fac gesturi eroice. Este un razboi pe care il duce echipa medicala care se ocupa de acest caz. Starea de sanatate a fetitei, putem spune ca este stabila. Transplantul are o evolutie buna. Zilele trecute a aparut o complicatie, o parte din vasele de sange au inceput sa se trombozeze. Doctorita Susanu a fost chemata la ora 23:00 de acasa si a intrat in sala de operatie pentru inlocuirea vaselor de sange. Operatia a durat 21 de ore. In alta zi, a intrat in sala de operatie la ora 11:00 si a iesit a doua zi dimineata, la ora 4:00. Doctorita Susanu trebuie sa fie permanent pregatita, pentru ca nu se stie cand este chemata la sala de operatie cu fetita. Pacienta este spravegheata non-stop. Numai pentru schimbarea pansamentelor, fetita este dusa de doua ori e zi in sala de operatie. Durerile sunt foarte mari si schimbarea pansamentelor se face sub anestezie generala. Este un caz extrem de dificil si speram ca pana la urma sa reusim", a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi.

  O infectie grava a aparut la piciorul replantat

  Ieri, a intervenit o problema grava, pe care medicii trebuie sa o rezolve de urgenta. Corpul micute se confrunta cu o infectie puternica, provocata de o ciuperca pe care fetita a luat-o din praf. In urma accidentului, pe corpul copilei erau mai multe plagi care au intrat in contact cu solul.

  "Aceasta infectie, provocata de ciuperca Aspergillus, luata din praful de pe drum, poate distruge tot ce au facut medicii pana acum. Ciuperca a fost depistata in piciorul replantat. Va dati seama ca toate plagile au intrat in contact cu solul. Fetita are nevoie de un antibiotic, numit Amfotericina b, care este cu «ciubote rosii» in tara noastra. Am luat imediat legatura cu Directia de Sanatate Publica, care a intervenit la Ministerul Sanatatii, si astazi (ieri- n.r.) urmeaza sa primim medicamentul. Imediat cum ajunge antibioticul la spital, se incepe tratamentul. Pansamentele, dezinfectantele care se administreaza fetitei nu pot preveni o infectie, pentru ca organismul are o aparare imuna redusa. Fetita se afla tot la terapie intensiva. Speram sa depasim si aceasta complicatie. Doctorita Sidonia Susanu a spus ca, daca controlam aceasta infectie, in maximum 3 saptamani fetita ar putea fi externata, urmand sa revina pentru operatiile de chirurgie plastica", a declarat dr. Radu Terinte.

  Mama fetitei nu s-a dezlipit de langa patul acesteia si, dupa cum au spus medicii, se afla inca in stare de soc. Aspergillus este o ciuperca formata din mai multe specii de mucegai care pot fi gasite in diverse climate din intreaga lume. Speciile de Aspergillus sunt aerobe si se intalnesc in aproape toate mediile bogate in oxigen. Anumite specii de Aspergillus contamineaza alimentele comune care contin amidon (paine, cartofi), dar pot fi intalnite si la anumite plante si copaci.

  S-a inmultit numarul copiilor mutilati in accidente rutiere

  Conducerea unitatii medicale iesene a demarat procedurile pentru angajarea unui al doilea medic pentru Compartimentul de chirurgie plastica. Medicul Sidonia Susanu este singurul specialist din spital si face eforturi mari pentru a rezolva toate cazurile.

  "In perioada urmatoare, speram sa obtinem aprobarea de la Ministerul Sanatatii pentru al doilea post de medic la chirurgie plastica. Am demarat deja procedurile. In vara anului 2013, cand am venit manager la spital, nu erau atat de multe victime din accidente rutiere, incendii, electrocutie, cu traumatisme foarte grave, care necesita interventii chirurgicale complexe, de mare dificultate, la chirurgie plastica", a precizat medicul Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria.

  Accidentul a avut loc pe 30 august 2016, in localitatea Valu lui Traian din judetul Constanta, fetita fiind transportata initial la un spital din Bucuresti, dar nu a fost internata din cauza lipsei unei echipe de specialisti. Remorca unui tractor condus de un tanar in varsta de 28 ani, care nu avea permis de conducere, s-a desprins din cauza unei defectiuni si a trecut pur si simplu peste corpul fetiei. Copila se deplasa pe marginea strazii imprena cu mama, fratele de 7 luni, care se afla in carut, fiind usor accidentat, si o verisoara de 11 ani. Mama si nepoata de 11 ani au scapat nevatamate. Politistii de la Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta efectueaza o ancheta.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!