• Ultimele știri

  marți, 7 martie 2017

  PSD o ia de la capăt? Proiect de lege pentru grațierea faptelor de corupție, printre care luare și dare de mită și trafic de influență

  Senatorul PSD Serban Nicolae, presedinte al Comisiei juridice din Senat, vrea sa aduca mai multe modificari proiectului Legii gratierii adoptat de Guvernul Grindeanu. Printre altelele, ar urma sa beneficieze de gratiere si cei condamnati pentru fapte de coruptie, inclusiv pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.
  Totodata, ar urma sa fie reduse, in anumite conditii, si pedepsele de pana la 10 ani inchisoare. Potrivit Hotnews, amendamentele au fost depuse deja la Comisia juridica, unde incep maine dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

  Concret, senatorul propune eliminarea articolelor care se refera la infractiunile de coruptie – art. 289-294 precum si a articolului 297, care se refera la abuzul in serviciu, sau a articolul 269 – favorizarea faptuitorului – prevazute in noul Cod Penal, dar si cele din vechiul Cod Penal, din lista pedepselor pentru care nu se beneficiaza de gratiere, asa cum apare acum in proiectul legislativ.

  Daca Executivul vroia, prin proiectul de lege adoptat odata cu celebra OUG 13, sa gratieze in intregime „pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv”, reprezentantul PSD ar dori o extindere si o nuantare a categoriilor de pedepse. Concret, ar urma sa se gratieze in intregime „pedepsele de pana la 3 ani inclusiv” si „pedepsele de pana la sapte ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mic de trei ani”.

  Pentru pedepsele aflate deja in executare si din care au ramas de executat mai mult de patru ani, pedeapsa ar urma sa se reduca cu 3 ani.

  Pedepsele pana la 10 ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma sa fie gratiate partial, cu trei patrimi din restul de executat.

  In cazul in care restul de executat este mai mare de patru ani, din pedeapsa se va reduce jumatate din restul de executat.

  Cu alte cuvinte, daca cineva a primit 10 ani de inchisoare si a executat doar 2 ani din pedeapsa, ramanandu-i 8 ani, in urma gratierii PSD va beneficia de o reducere cu 4 ani a pedepsei. In total, persoana ar urma sa faca doar 6 ani de inchisoare, daca amendamentele lui Serban Nicolae vor fi adoptate de colegii parlamentari, precizeaza Digi24.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!