• Ultimele știri

  duminică, 19 martie 2017

  Preotului care a reinventat cooperativa agricolă în România. Cum a convins 45 de fermieri să vândă în magazinul „Bunătăţuri româneşti“

  Un preot dintr-un sat din Alba a reuşit să revitalizeze conceptul de cooperativă agricolă, dispărut imediat după anul 1989. Tudor Man, preot ortodox la Tibru, a convins zeci de fermieri să se asocieze şi să-şi valorifice împreună producţia. Ideea s-a dovedit un mare succes.  Tudor Man este genul preotului atipic pentru conservatorismul Bisericii Ortodoxe Române. Are cont pe Facebook şi mult idei care să ajute comunitatea şi din alte puncte de vedere, nu numai spiritual. Una dintre aceste idei s-a dovedit câştigătoare.

  Preotul a cultivat timp de mai mulţi ani pământul moştenit de la părinţi, dar la un moment dat a ajuns la un blocaj pentru că nu avea cum să îşi vândă produsele. Era în urmă cu aproape şase ani şi tot atunci s-a gândit că este momentul unei asocieri între producătorii locali.

  ”Povestea noastră a pornit în 2011 când eu cultivam pământul, aveam şi legume în solar şi un hectar şi jumătate de cătină. Şi ei şi alţi prieteni ne-am blocat când nu am mai putut vinde producţia. Ne-am documentat şi am văzut sistemul cooperatist din occident şi am decis să îl impunem şi la noi. Aşa am pornit, cu paşi mărunţi. A fost greu să convingem oameni să se asocieze. După câţiva ani, am ajuns să ne recoagulăm, i-am adunat pe o parte dintre ei şi am ajuns prin informări şi câteva cursuri de antreprenoriat să dezvoltăm un brand local care este al nostru şi care este legat de zonă. Am deschis şi denumit un magazin de produse autohtone «Bunătăţuri româneşti», unde am adunat produse ale micilor fermieri. Unii şi-au făcut şi unităţi mici de procesare cu fonduri europene dar nu aveau cum să vândă pentru că intrau foarte greu în marketuri”, spune preotul Tudor Man, preşedintele Cooperativei Agricole Alba.

  Dintre cei 45 de membri ai cooperativei, preotul a reuşit să convingă 18 pentru a investi bani în deschiderea magazinului. ”Acum sunt foarte mulţumiţi pentru că aduc produsele şi primesc banii la timp, în schimb. Avantajul acţionarului într-o cooperativă este că îşi primeşte banul pe produse şi apoi mai câştigă din dividende, la sfârşitul exerciţiului financiar. Avem o echipă de oameni specializaţi în marketing în magazin. L-am deschis în decembrie 2016 şi merge foarte bine. În 3 luni am ajuns la 5 angajaţi şi 150 de cumpărători zilnic. Avem şi un cont de Facebook unde ne promovăm magazinul şi produsele”, spune Tudor Man.
  Mai multe informații pe adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!