• Ultimele știri

  miercuri, 1 martie 2017

  Galați. Orașul în care se bea apă cu TVA de 9% și se trage apa la WC cu TVA de 20%!

  Este o anomalie legislativă pe care nimeni din administrația gălățeană nu a sesizat-o sau poate că nu a vrut să o sesizeze! Anomaliile în orașul dintre ape parcă nu se mai opresc.   De curând am aflat că dacă vă uitați cu atenție la o factură de la Apă-Canal veți constata cu stupoare că oferă clienților săi un produs căruia îi aplică TVA de 9% și un serviciu cu TVA de 20%.

  Absurdul situației l-a descoperit un blogger specializat pe asociațiile de locatari, Narcisa Condrea, care trage astfel un semnal de alarmă asupra penibilului situației.

  Într-adevăr, de la 1 ianuarie, onor-guvernanții noștri au modificat Codul Fiscal, stabilind o cotă a taxei pe valoarea adăugată la 9% pentru toate societățile de stat care furnizează apă rece. Așadar, vorbim despre un produs! Din păcate, același act normativ precizează că pentru serviciile de canalizare, TVA-ul aplicat este de 20%.

  Dacă din punct de vedere legal să spunem că se respectă noțiunile de „produs” și „serviciu”, chiar nu înțeleg de ce nu există o preocupare a autorităților locale de a rezolva această problemă penibilă.

  Nu se poate ca bietul gălățean să bea apă, să spele vase sau rufe cu un produs căruia i se aplică TVA de 9%, și să plătească TVA de 20% pentru ce se duce la canalizare. Este de-a dreptul hilar! Asta și datorită faptului că serviciul de canalizare este calculat în funcție de câtă apă rece ai consumat.

  „Oare cei care ne conduc îşi dau seama uneori de absurdul situaţiilor pe care le creează? Ce fac cei care sunt consideraţi specialişti în materie juridică, economică sau administrativă? Pe bune?”, se întreabă retoric Narcisa Condrea pe blogul personal.

  Eu nu pot decât să mă duc, inevitabil, cu gândul la un fluturaș electoral din 2012 de pe care îmi zâmbea domnul actual primar și pe care scria cu litere de-o șchioapă că va face totul pentru ca gălățenii să se simtă „mândri de orașul nostru”! Acum înțeleg ironia din acest citat: așa este, domnule primar, orașul vostru, al politicienilor, nu și al oamenilor de rând. Al oamenilor simpli, care se simt furați la tot pasul. Pentru mulți dintre politicienii care apar zâmbitori pe afișe, TVA de 9% este cam același cu TVA de 20%, pentru că la șpăgile pe care le fac, această diferență chiar nu se simte. Dar pentru oamenii simpli, acest lucru chiar contează. Aici mi-ar fi plăcut să-i văd pe ALDE Durbacă, Ciucă sau Pâslaru că vin cu propuneri de modificare a legislației în domeniu și de înlăturare a acestei anomalii! Dar nu, Pâslaru semnează inițiative de modificare a „Legii vânătorii”! Tare aș fi curios ce răspunsuri vor găsi cei care promit, cu respect, că vor face totul pentru gălățeni! Care respect?

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!