• Ultimele știri

  vineri, 24 martie 2017

  EUROPA SE DESTRAMĂ: 56% dintre olandezi nu mai vor în UE

  Cele șapte mari probleme care fac reuniunea Consiliului Europei demnă de o butadă istorică: "Păcat de vorbe goale". Dragoș Dumitriu. Zilele acestea se desfășoară la Bruxelles reuniunea Consiliului Europei. Conducătorul istoric al cazacilor, Bogdan Hmelnițki, folosea o butadă despre întâlniri de acest gen: "Păcat de vorbe goale".   Spun asta pentru că reuniunea se desfășoară sub imperiul multor probleme. Le iau într-o ordine aleatorie.

  Prima, Cartea Albă a lui Jean Claude Juncker, documentul de bază pentru întâlnirea "aniversară" de la Roma din 25 martie, prezintă cinci variante, fiecare nemulțumind grupuri de țări.

  A doua problemă, alegerile politizate pentru președinția Consiliului European au nemulțumit nu numai Polonia, dar și alte țări care resping conducerea germană a UE, prin intermediul polonezului renegat Donald Tusk scrie ro.sputnik.md

  A treia, componenta Vișegrad capătă noi adepți și nu se regăsește în propunerile agreate de Juncker.

  A patra problemă, toate acțiunile UE se desfășoară sub umbra "gândului rău" pe care noua administrație a SUA, principalul partener comercial al UE, l-a pus structurii europene unite — existând declarații de o parte și de alta în acest sens.

  A cincea, creșterea îndatorării Bancii Centrale Europene și problema țărilor PIIGS duce Euro pe marginea prăpastiei, nu există semnale că vreuna din "variantele" lui Juncker ar schimba ceva în privința asta.

  A șasea, Exit-urile, în primul rând "NExit"-ul, sau ieșirea Olandei (Netherlands,Țările de Jos), care ar putea fi anunțat după alegerile de pe 15 martie. Urmează "Frexit" și poate "Grexit". De altfel, plasarea summit-ului înaintea alegerilor din Olanda îi accentuează caracterul superfluu, fiindcă un vot pentru Wilders și euroscepticii săi schimbă radical discuția.

  A șaptea problemă, legată de cea anterioară, este recentul sondaj din Olanda, care arată că 56% dintre olandezi vor să părăsească UE.

  Sondajul a fost realizat în perioada 14-15 februarie de Maurice de Hond, un analist foarte respectat în Olanda. Conform datelor rezultate, Nexit este mai popular printre femei și este susținut de toate grupele de vârstă de peste 25 de ani și de locuitorii marilor orașe. Prestigioasa publicație britanică "Express" a realizat o analiză pe baza acestui sondaj.

  Declarațiile lui Geert Wilders, președintele Partidului pentru Libertate sunt clare: "Cu siguranță voi scoate Olanda din UE". De fapt, promisiunea lui Wilders se referă la ieșirea din proiectul politic european și păstrarea unor legături comerciale și a liberului schimb. "Nexit" este încurajat și de englezii partizani ai Brexit, care declară "Marea Britanie le urează bun venit aliaților noștri, olandezii, într-o nouă Europă, post-UE".

  Un alt eurosceptic, Thierry Baudet, șeful partidului Forumul pentru Democrație, spune că "din ce în ce mai mulți oameni văd că UE este ceva rău atât pentru Olanda, dar și pentru Europa". În acest moment, Olanda, Franța și Italia sunt privite de analiști ca un trio de bază al euroscepticismului ce amenință să rupă Uniunea Europeană.

  Ca un post scriptum — la reuniune participă și președintele și premierul României. Amândoi excelenți vorbitori de engleză, prezentabili, politicoși. Punct.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!