• Ultimele știri

  joi, 2 martie 2017

  De-a dreptul ȘOCANT! Chiar nu se poate face NIMIC? Tăierea pădurilor virgine se poate vedea DIN SATELIT

  Fenomenul distrugerii cinice de către stat a pădurilor virgine din Parcurile Naționale pare de neoprit. În Parcul Național Domogled – Valea Cernei, care este administrat de RNP Romsilva a dispărut din scripte un corp de pădure virgină, identificată încă din 2005 în cadrul proiectului PIN-MATRA de marcare pe teritoriul României a acelor păduri neatinse de mâna omului.   România Curată a mai semnalat în trecut astfel de anomalii.

  De această dată este vorba de o pădure virgină amplasată pe unul din versantii sudici ai Munților Godeanu, spre lacul de acumulare Iovanu, în amonte de Cerna Sat, codru secular care pur și simplu a fost ”omis” de Romsilva.

  Astfel, deși hărțile elaborate în urma proiectului PIN-MATRA delimitează granițele respectivului codru secular (Foto 1), în cadrul zonării oficiale (harta care spune ce părți din Parcul Național sunt protejate de tăiere și ce părți au liber la drujbe) afișate pe site-ul administrației Romsilva a Parcului Național Domogled – Valea Cernei, în harta descărcată de pe site-ul Parcului Național (Foto 2) se vede limpede că al treilea corp de pădure virgină, cel din dreapta în Foto 1, pur și simplu a fost eliminat în Foto 2. Asta înseamnă că acel codru neatins până acum de mâna omului, este oricând expus riscului de a fi scos la licitație de RNP Romsilva, pentru a fi defrișat.


  În harta zonării Parcului Național, cu roșu sunt trecute zonele de protecție strictă și integrală și cu verde și alb zonele în care sunt permise tăieri. După cum se observă pe această hartă, cel de-al treilea corp de pădure virgină identificat prin proiectul PIN-MATRA și care apare în Foto 1, nu este inclus în nici o formă de protecție pe harta cu zonarea Parcului Național. Dacă ar fi fost astfel, ar fi trebuit să fie colorat în roșu, întocmai ca și celelalte două corpuri de pădure virgină (Foto 2)

  Acest pericol nu este doar unul pur teoretic, dat fiind că în jur pădurea a fost făcută franjuri de către Romsilva. La aproximativ doi kilometri de pădurea virgină din Parcul Național pe care Romsilva a ”omis” să o introducă în protecție strictă, un alt versant a fost ras cu totul, după cum se poate vedea în fotografiile de mai jos:

  Cine minte, Romsilva sau Google Earth?

  Mai grav este că, în cadrul Parcului Național Domogled-Valea Cernei, respectivele cartări ale pădurilor virgine făcute prin studiul PIN-MATRA au omis o parte din pădurile seculare. Un ochi neștiințific aruncat pe Google Earth, ne face să simțim ”jocul nuanțelor de verde” și ce ne spune acesta despre o pădure. În fotografia (Foto 3) de mai jos vedem delimitate cu roșu granițele celor 3 corpuri de pădure identificate prin proiectul PIN-MATRA. La acel moment au fost marcate în respectiva zonă din Parc, 3 corpuri de pădure virgină. Dacă privin pe Google Earth aceeași imagine, vom constata că din satelit nu se observă absolut nici un fel de variație în nuanțele pădurii.

  Citiți continuarea pe romaniacurata.ro
  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!