• Ultimele știri

  duminică, 12 martie 2017

  Cum poți ”CUMPĂRA” vechimea în muncă pentru pensionare! Specialiștii lămuresc toate problemele legale

  Odata cu promulgarea legii care prevede „cumpararea” efectiva a vechimii in munca, nu putini au fost cei care s-au intrebat, cum va functiona acest sistem si cine poate beneficia de prevederile acestei legi.

  Noua lege da posibilitatea diverselor persoane “care nu au calitatea de pensionari sa poata efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”.

  Cine poate sa “cumpere” vechime pentru pensie


  Conform portalului legislatiamuncii.ro este vorba despre persoanele care nu au iesit inca la pensie, dar care au perioade in care nu au beneficiat de nicio asigurare in sistemul de pensii. Aceste persoane pot sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii, pentru o perioada de 5 ani in urma fata de data la care incheie un contract de asigurare sociala. Exista insa o conditie: aceste plati se pot face doar pentru ultimii 5 ani anterior incheierii contractului de asigurare. Practic, spun specialistii, este vorba despre perioade cuprinse intre 2011 si 2016.
  Persoanele care doresc „sa cumpere vechime in munca” vor trebui sa incheie un contract de asigurare sociala,in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Contractul se incheie cu casa teritoriala de pensii si se va achita suma stabilita de acest document. Termenul este pana la data de 27 aprilie 2017, pana atunci pot fi facute platite retroactive.

  Contractul de asigurare se incheie cu casa de pensii aferenta domiciliului persoanei in cauza.
  Persoanele care au iesit deja la pensie nu mai pot face plata retroactiva a perioadelor in care nu au fost asigurate

  Cei care platesc retroactiv nu beneficiaza de o reducere a varstei de pensionare. Aceasta plata are in vedere completarea stagiului de cotizare necesar pentru a obtine pensia pentru limita de varsta, conform Legii nr. 263/2010.

  Art. 17 / Legea. 263/2010.

  (1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

  (2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele de pana la data de 1 aprilie 2001 in care o persoana:
  a) s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 49;
  b) are stabilite drepturi privind vechimea in munca in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat.

  (3) Constituie stagiu de cotizare si timpul util la pensie realizat de agricultori, in conditiile reglementate de legislatia privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, anterioara datei de 1 aprilie 2001.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!