• Ultimele știri

  miercuri, 29 martie 2017

  Ce a scris presa britanică despre români. ”Comunitatea românească este una cu cele mai rapide rate de creştere în Marea Britanie, ajungând la...”

  Presa Britanică despre românii care locuiesc acolo – A. Dragu Comunitatea românească este una cu cele mai rapide rate de creştere în Marea Britanie, ajungând la 223.000 în 2015 faţă de 128.000 în 2013, iar în perioada martie 2015 – martie 2016 autorităţile britanice au emis pentru români mai multe numere de asigurare socială decât pentru orice altă naţionalitate.   Până nu de mult timp, presa britanică a criticat impactul pe care „valul” de migranţi români l-ar putea avea asupra Regatului, însă abia acum începe să afle cine sunt, de fapt, românii: „Nu, nu sunt romi şi nici din Roma”.

  Cert este că într-o singură zi au apărut în presa engleză două articole laudative despre români. Acestea au fost publicate de Blasting News UK şi CNN Money au prezentat scurte analize „la rece” pe margine acestui subiect.

  După luni de zile de atacuri repetate, susținute de campania electorală şi goana după voturile britanicilor, o parte a presei britanice a început să scrie ceea ce înseamnă comunitatea românească în ansamblui ei, cu bune şi cu rele căci doar nu suntem nici noi perfecţi. Prima publicaţie care tratează subiectul românilor din UK este Blasting News UK care face o scurtă analiză a prezenteiromanilor în Londra, în particular, şi Regat, în general. Din titlu aflăm că românii nu sunt romi şi că nici nu vin de la Roma, coincidenţele fiind cauzate de sinonimia lingvistică.

  Autorul britanic David Gottesman explică pentru englezii neiniţiaţi în problematica românească, rolul şi locul României în sud-estul Europei. Continuă să evidențieze că există o mulţime de mituri şi de percepţii greşite asupra românilor pe care îşi propune să le demonteze într-o serie de articole care vor fi publicate tot pe platforma Blasting News UK. Pentru început, englezul face referire la prezenţa românilor în Regat care nu este de ieri de azi, ci începe să fie vizibilă încă din anii ’90. Chiar dacă tabloidele, în special, au insistat pe o posibilă invazie a românilor începând cu anul 2014, acest lucru nu s-a concretizat şi autorul recunoaşte cu fair play acest element important. De asemenea, autorul explică că românii nu numai că şi-au păstrat tradiţiile şi credinţă dar au reuşit să construaiasca aproape în toate marile oraşe britanice, cel puţin câte o biserica ortodoxă. Fără a se feri de subiectele delicate, Gottesman face referire şi la calitatea imigranţilor, plecând de la condiţia intelectuală până la poziţia socială ocupată de aceştia încadrul societății.

  CNN Money a prezentat o excelentă recenzie despre comunitatea românească, mai exact cazul româncei Eliza Galoş, punând într-o lumina foarte favorabilă concetăţenilor români. Românca s-a mutat în Anglia în anul 2006 şi de atunci a reuşit să termine un master, să aibă câteva slujbe bune şi să lucreze ca voluntar în câteva ONG-uri caritabile. Eliza plăteşte taxe, trăieşte că orice britanic respectabil şi este una din miile de români care aduc plus valoare economiei britanice. O româncă din Anglia a declarat pentru CNN: „Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici şi niciodată nu am cerut ajutor social de la stat.”

  Tot mai des, zeci de români care termină liceul în România și au potențial, aleg să se înscrie la universități din Marea Britanie, aducând astfel o valoare tării noastre.

  Jurnaliştii CNN amintesc şi de o analiză realizată anul trecut de University College London, care arată că migranţii din Europa au contribuit cu peste 20 de miliarde de lire la economia Regatului în anul 2011.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!