• Ultimele știri

  miercuri, 1 februarie 2017

  SĂ AFLE TOT POPORUL! LISTA celor care SCAPĂ de DOSARE şi probleme penale prin legea GRAȚIERII

  Guvernul Grindeanu a decis la adăpostul nopţii modificarea prin Ordonanţă de urgenţă a Codului Penal şi Graţierea. Mai mulţi politicieni vor scăpa de pedepse, scrie portalul stiripesurse.ro Iată lista celor care scapă:  Ioan Adam
  Ion Iliescu
  Victor Viorel Ponta
  Adrian Năstase (spre exemplu, în dosarul “Trofeul Calităţii” principala infracţiune este abuzul în serviciu, iar Năstase este beneficiarul folosului)
  Dan Șova (şi toţi responsabilii de la CE Turceni şi Rovinari, care i-au îmbogăţit pe Ponta şi Șova)
  Darius Vâlcov (fost ministru PSD al Finanţelor)
  Sebastian Ghiţă
  Viorel Hrebenciuc
  Ilie Sârbu
  Dan Ioan Popescu
  Liviu Dragnea
  Ecaterina Andronescu
  Corneliu Iacubov
  Mihai Tănăsescu
  Eugen Bejinariu
  Mădălin Voicu
  Nicolae Păun
  Nicolae Bădălău
  Robert Negoiţă
  Olguţa Vasilescu
  Paul Stănescu
  Cristian Rizea
  Tudor Pendiuc
  Cătălin Rădulescu
  Constatin Nicolescu
  Radu Mazăre
  Nicuşor Constantinescu
  Gabriel Mutu
  Bunea Stancu
  Marian Vanghelie
  Gheorghe Nichita
  Adrian Severin
  Mircea Cosma
  Vlad Cosma
  Andreea Cosma
  Ovidiu Marius Isăilă
  Cătălin Voicu
  Adrian Duicu
  Constatin Popescu
  Serban Mihăilescu
  Dan Nica
  Mircea Drăghici
  Constantin Adăscăliţei
  Radu Băbuş
  Daniel Bărbulescu
  Dan Bordeianu
  Florin Constantinescu
  Alexandru Cordoş
  Sonia Drăghici
  Marian Ghivenciu
  Vasile Gliga
  Iulian Iancu
  Sorin Lazar
  Marius Manolache
  Eduard Martin
  Alexandru Mazăre
  Lucian Șova
  Gabriel Vlase
  Vasile Duţă
  Emil Cutean
  Ion Stan


  Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marţi spre miercuri.

  În textul ordonanţei de urgenţă se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

  'Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă', se arată în documentul citat.

  Ordonanţa de urgenţă mai prevede că aceste dispoziţii nu se aplică 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'. Referitor la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabileşte că aceasta nu se pedepseşte dacă este săvârşită 'de un membru al familiei sau afin până la gradul II', dar nici 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'.

  Prin ordonanţa de urgenţă este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancţiona infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

  Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt 'persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură'. În noua formă, alineatul prevede că 'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'.


  În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

  'Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, (...) am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament', a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

  Întrebat în ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: 'Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii'. Ministrul Justiţiei a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal.

  'Nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu... Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii', a precizat Iordache.

  Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului. 'Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni', a adăugat Iordache.

  Sursa: capital.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!