• Ultimele știri

  duminică, 19 februarie 2017

  JAFUL SECOLULUI: Performanță în furturi - PREJUDICIU de 700 MILIOANE EURO

  Cel mai mare furt din istoria României este considerat jaful de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Prejudiciul oficial din dosarele ANRP s-ar ridica la 700 de milioane de euro. Paguba ar putea fi însă mult mai mare.   Alte despăgubiri făcute de ANRP, susceptibile de fraudă, ar putea ridica prejudiciul adus statului la peste un miliard de euro, mai exact la jumătate din suma primită de Ministerul Educaţiei pentru anul 2016.

  Procurorii anticorupţie au instrumentat patru mari dosare privind fraude comise în legătură cu despăgubiri acordate de ANRP. Instituţia care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist a devenit în repetate rânduri un simplu „bancomat” pentru îmbogăţirea frauduloasă a unor personaje dubioase. Asta pentru că, spun procurorii, a fost parazitată de un grup de „băieţi deştepţi”.

  Ei cumpărau pe nimic drepturile litigioase ale proprietarilor care şi-au pierdut răbdarea să mai aştepte. Într-un top al celor mai mari despăgubiri întocmit de ANRP, şase din primii zece beneficiari sunt intermediari. Deloc surprinzător, pentru aceştia, procedura despăgubirii era foarte scurtă. Reţeaua comercianţilor de drepturi litigioase a fost scoasă la lumină de anchetele penale care au mai dezvăluit în plus şi că mulţi dintre cumpărătorii drepturilor litigioase nu s-au mulţumit să-i înşele doar pe cei care le-au vândut pe nimic aceste drepturi, ţinta principală a fraudelor fiind chiar ANRP.

  Prin complicitatea funcţionarilor statului, proprietăţile pentru care s-au cerut despăgubiri au fost supraevaluate chiar şi de sute de ori. Aşa s-a ajuns ca prejudiciile totale calculate în dosarele cunoscute drept ANRP 1, ANRP 2, ANRP 3 şi ANRP 4, dar şi în alte cazuri, să depăşească 700 de milioane de euro.


  Dosare mai mici


  Înainte de aceste mari dosare de fraudă la ANRP, procurorii DNA au instrumentat altele cu prejudicii mai mici. Primul a fost cel în care a fost acuzat de corupţie chiat vicepreşedintele ANRP, Remus Baciu. De altfel, acesta a şi fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru o mită de 270.000 de euro. Banii i-a primit pentru a-i ajuta pe intermediarii drepturilor litigioase. Aceştia ar fi urmat să primească drepturile cu prioritate.

  Într-un alt dosar, finalizat în 2014, DNA i-a trimis în judecată pe Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte ANRP, şi fiul acestuia, Alexandru Cătălin Dumitru, pentru luare de mită şi spălare de bani. Dumitru a facilitat o despăgubire ilegală, al cărei prejudiciu pentru stat a fost calculat la un milion de euro.


  Despăgubiri frauduloase pe filiera Dorin Cocoş


  Primul mare dosar de la ANRP a fost deschis în octombrie 2014. Atunci, DNA a demarat o anchetă privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren agricol din zona parcului bucureştean Plumbuita, dosar care avea să fie cunoscut drept ANRP 1. Personajul principal al anchetei a fost Alina Bica, fost procuror şef al DIICOT.

  Dosarul a fost trimis în instanţă în decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

  În 2011, Bica i-ar fi aprobat lui Gheorghe Stelian o despăgubire de 85 de milioane de euro despre care procurorii spun că este ilegală. Astfel, valoarea unui teren de 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei, cu 263.327.559 lei mai mult decât valora în realitate.

  În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei de aprobare a despăgubirilor: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

  Intermediarul Cocoş, a recunoscut faptele


  Dosarul ANRP 2 a fost trimis de DNA în instanţă pe data de 26 februarie 2015. În acest dosar, Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

  Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, Stelian Gheorghe – beneficiarul despăgubirii frauduloase pentru terenul din Plumbuita şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT.

  Despăgubirea a fost intermediată de Dorin Cocoş. Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit de la Cocoş, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

  În septembrie 2015, omul de afaceri Dorin Cocoş a solicitat magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să fie judecat mai repede prin procedura simplificată, după ce a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc în dosarul ANRP.

  Despăgubirile pentru moşia Brătienilor


  O altă gaură la buget ar fi fost făcut de despăgubirea acordată pentru moşia Brătienilor, din Argeş. În 2008, descendenţii familiei Brătianu au revendicat 90 de hectare de teren în comuna Ştefăneşti. Terenul era ocupat de alte persoane, iar moştenitorii au vândut drepturile litigioase omului de afaceri Valentin Vişoiu. În afacere ar fi intrat şi ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, Radu Pricop. Cumpărătorii de drepturi au cerut de la ANRP 10 milione de euro, dar au fost refuzaţi, evaluarea fiind considerată umflată. În urma procesului care a urmat, ANRP a fost obligată să acorde despăgubirea.

  Afacerea a căpătat iz penal după ce s-a aflat că una dintre moştenitoarele familiei Brătianu fusese declarată decedată, deşi trăia. În 2013, procurorul general al României s-a autosesizat cu privire la modul în care Valentin Vişoiu, Radu Pricop şi alte trei persoane au primit despăgubiri.

  Pentru aprobarea acestei despăgubiri, fostul şef al Ageniei Naţionale de Integritate şi fost membru în Comisia Centrală a ANRP, Horia Georgescu, a fost arestat preventiv.

  Citiți mai multe informații pe adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!