• Ultimele știri

  vineri, 3 februarie 2017

  IOHANNIS FORȚEAZĂ AVOCATUL POPORULUI SĂ ÎNCALCE LEGEA

  Președintele Klaus Iohannis forțează tot mai tare limitele constituționalității și ale legalității, pe fondul scandalurilor ordonanțelor privind grațierea și codurile penale. El a comis azi două fapte grave în mai puțin de o oră, care ar trebui să dea serios de gîndit celorlalte puteri ale statului.  Concret, președintele a anunțat azi-dimineață că are de gînd să-l viziteze pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. O vizită destul de stranie și de neavenită, ba chiar ilegală.

  O spune legea de funcționare a Avocatului Poporului, nr.35/1997, la art.2: ”Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale”.

  Ori, dacă legea nu permite unei persoane, fie ea și șeful statului, să dea sfaturi sau ordine AP, ce sens mai are vizita președintelui?

  Nu se stinseseră bine ecourile primei încălcări a legii, că a venit a doua: Iohannis a anunțat că i-a cerut lui Victor Ciorbea să conteste la Curtea Constituțională ordonanțele guvernului, deși una dintre ele intră în vigoare abia peste 10 zile.

  Numai că exact înaintea întrevederii, Victor Ciorbea prezentase public prevederile legislative care îi interzic acest lucru: e vorba de legea Curții Constituționale nr.47/1992, care spune astfel, la art.32.: ”Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare”.

  Altfel spus, abia peste 10 zile se poate face sesizarea respectivă.

  Stupoare, însă: Iohannis anunță că s-a găsit de către președinție un precedent, în sensul că fostul Avocat al Poporului a sesizat CCR înainte de intrarea în vigoare a unei ordonanțe, 91/2013, iar aceasta a fost analizată de către CCR, ceea ce, în opinia președintelui, înseamnă că e corect să faci sesizări înainte de termenul respectiv.

  Avem două aberații majore: pe de-o parte, Iohannis cere explicit încălcarea unei dispoziții legale clare, invocînd, drept unic argument, o încălcare a legii din trecut.

  Pe de alta, legea de funcționare a CCR stipulează, la art.2, că judecătorii acesteia se pronunță strict asupra constituționalității unei legi și a nimic altceva: ”Curtea Constituţională se pronunţă numai asupra constituţionalităţii actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului”. Deci, nu era treaba CCR, în 2013, să stabilească dacă Avocatul Poporului avea sau nu dreptul să facă sesizarea respectivă.

  Actele președintelui sunt cu atît mai ciudate cu cît neconstituționalitatea ordonanțelor e greu de susținut: Constituția permite ordonanțe de urgență în domeniul legilor organice, iar Codurile penale au fost modificate anul trecut prin ordonanțe de urgență și de guvernul Cioloș.
  Dar, acestea sunt probabil amănunte care nu mai contează în războiul declanșat de palatul Cotroceni și care e programat să ia amploare în zilele următoare. 

  (Bogdan Tiberiu Iacob) inpolitics.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!