• Ultimele știri

  joi, 2 februarie 2017

  Ikea, cel mai mare proprietar privat de păduri din România, produce comode din pal obținut prin tocarea lemnului extras din păduri virgine

  Gabriel Păun, de la Agent Green, a lucrat împreună cu o echipă de jurnaliști de investigații ai France 2, la o anchetă de presă, pentru a determina ”trasabilitatea” lemnului folosit la produsele Ikea, cel mai mare producător de mobilă de la nivel mondial. Fără să aibă idee ce va descoperi, într-un efort ce s-a întins pe o perioadă de aproape 2 ani, echipa a mers pe „urma” lemnului în sens invers,   de la produsele finite (comode), la subcontractorul Ikea care produce respectivele comode (Ecolor), la furnizorul de plăci din pal pentru respectivele comode (Kronospan, cel mai mare producător de plăci aglomerate al Planetei) și la furnizorii de materie primă ai Kronospan, printre ei și o societate care exploata lemnul dintr-o pădure virgină, inclusă în catalogul PIN MATRA în 2005. Lemn debitat din pădure cu binecuvântarea Romsilva.

  Gabi, după Schweighofer și Kronospan, tocmai ți-ai mai făcut un dușman. Cu ce ți-a greșit Ikea?


  Inițiativa a aparținut televiziunii franceze. Intenția materialului a fost să arate că nu există trasabilitate a lemnului pe Planeta Pământ, iar consumatorul nu are nici o șansă să știe de unde vine lemnul. Că e din pădure tropicală din Indonezia, că e din pădure temperată din România sau boreală din Finlanda, nu poți să știi. Nu există trasabilitate, deși există patalamalele alea, PEFC și FSC de care se prevalează Ikea, totul este un pârț în spate, iar standardul este de fapt slab. Asta vreau eu să adaug. Așa cum se vede în materialul video al France 2, jurnalista a întins o capcană PEFC-ului, care e cel mai mare certificator din lume. PEFC-ul a certificat peste 300 de milioane de hectare de pădure. După cum se vede din capcana întinsă de jurnaliștii de la France 2, au aplicat și ei fictiv ca să obțină certificat pentru pădurea lor ”fictivă”, care nu exista. Era o pădure care era fie pe un aerodrom, o fermă de porci, centrală nucleară, sau discotecă din Paris. Și au primit prin poștă certificatele. Deci s-a văzut că e apă de ploaie cu certificatele alea.

  Cât costă un astfel de certificat?


  Câteva zeci de euro. E prima taxă, dar după aia te costă în fiecare an reînnoirea. E ca un fel de donație. Îți dai seama, din peste 300 de milioane de hectare de pădure, or fi vreo 30 de milioane de proprietari și dacă pentru fiecare proprietari înmulțești cu 68 de euro, te duci spre miliard la venituri doar din asta.

  Certificatorii taxează proprietarii la hectar?


  Se ia pe suprafață în principiu și pe numărul de proprietăți. Cu cât e mai mare proprietatea cu atât îți ia mai mult, că se presupune că vin să îți facă o inspecție, să vadă pădurea, dacă are regenerare, etc.

  Gabi, să revenim la scandalul pe care l-ați declanșat în legătură cu proveniența lemnului din produsele IKEA. Ce ați descoperit?


  Sincer, nici nu ne-a fost complicat. France 2 fiind televiziune mare și alergând de pe o parte pe alta a Planetei, s-a lucrat 1,5 ani la material. I-am ajutat cu pregătirile. Nu mi-a fost foarte greu să găsesc o pădure virgină din care se taie și să urmărim lemnul până la depozitul firmei Susai, care dădea și la Schweighofer și la Kronospan. E cea care apare și în investigația mea cu camera ascunsă cu depozitele care exploatează lemn ilegal. Iar firma Kronospan face plăci care merg la firma Ecolor din Jucu Herghelie, județul Cluj. Iar Ecolor e fabrică care are contract exclusiv cu Ikea, 100%.

  Când spui că lemnul care a fost folosit la mobila IKEA provine din păduri virgine, ce dovezi ai? Respectivele păduri se suprapun pe hărțile PIN MATRA?


  Nu doar că se suprapune pe PIN MATRA, e mai mare decât era pe PIN MATRA, dar ce au tăiat ei era exact în PIN MATRA și ne-am dus la șeful de ocol de la Oțelu Roșu și ne-a zis: ”Domne, da. Știm că e pădure virgină, dar șeful ne-a zis să tăiem. Șeful fiind cel care coordonează Direcția Silvică Reșița. A zis ăla să tăiem și dacă a zis, să tăiem. Aici a fost unn abuz al Direcției Silvice Reșița. Nu știu ce încadrare din punct de vedere legal are faptul că șeful de ocol știa că e pădure virgină și n-a făcut nimic. De asemenea Garda Forestieră are o responsabilitate, pentru că dacă un corp de pădure nu mai corespundea criteriilor de pădure virgină, Garda Forestieră trebuia să dea un înscris, dar n-a dat. Iar în consecință, ce am reușit să mai salvăm din această pădure virgină, a intrat în Catalogul Național al Pădurilor Virgine, să știi, odată cu primul val al pădurilor virgine introduse în Catalog.

  Citiți mai multe pe romaniacurata.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!