• Ultimele știri

  vineri, 17 februarie 2017

  EMOȚIONANT! Doi medici din Timișoara salvează MII de copii cu diabet într-un centru realizat din donații

  Un sfert din copiii din România diagnosticați cu diabet, dependenți de insulină, învață cum să supraviețuiască cu boala zahărului într-un centru unic în țară, aflat la Buziaș. “Un spital pentru oameni cu nevoi” realizat în memoria băiețelului doctorilor Margit și Viorel Șerban, în care toate serviciile medicale sunt gratuite, iar condițiile ca-n Occident.
  Parter. Un băiețel de doar un an și două luni merge de-a bușilea pe hol. Se oprește mirat atunci când vede o față necunoscută și privește lung. După câteva secunde, își continuă plimbarea. Este însoțit de mama și de tatăl său, care au avut parte de un șoc, în urmă cu puțin timp: micuțul a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Iar singura soluție pentru a trăi sunt cele patru injecții de insulină pe zi. Părinții băiețelului sunt din județul Maramureș și au venit la centrul din Buziaș speriați. Nu știu ce să facă și speră că vor fi ajutați scrie pressalert.ro

  Etajul 1. O icoană cu Maica Domnului îți sare în ochi de pe pereții albi, imediat ce pășești pe scări. Sub tablou, citatul “Să nu facem răul, dar nici binele cu sila”. De altfel, pereții sunt plini de mesaje motivaționale. Toate alese cu grijă de medicul Viorel Șerban, “părintele” centrului. Pe hol, prima ușă de pe partea dreaptă este transparentă. Înăuntru, un dulap, biroul pe care se află un carnet de elev, caiete și cărți, și câteva jucării. Deasupra biroului, pe perete, mai multe fotografii cu un băiețel. Are cel mult zece ani, părul negru, ochelari și o privire blândă. Este Cristian Șerban, băiețelul medicilor Margit și Viorel Șerban, care a plecat la îngeri prea devreme, în anul 1991.

  Acum, o parte din lucrurile băiețelului se află într-o “cameră memorială”, la centrul medical din Buziaș. De altfel, o statuie a micuțului, amplasată la intrarea principală în spital, veghează asupra miilor de copii și tineri din întreaga țară care sunt învățați în acest loc cum să trăiască cu boala zahărului.

  Drama care salvează zeci de mii de vieți


  Medicul Viorel Șerban, fost șef al secției de Diabet a Spitalului Județean Timișoara, are 75 de ani și a ieșit la pensie în urmă cu cinci ani. L-am găsit în biroul său din Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș, unde își petrece aproape tot timpul. Se implică trup și suflet și încearcă să rezolve problemele care apar, cât îi stă în putință.

  “În anul 1991, când am pățit tragedia și am început să construiesc centrul în memoria fiului meu, nu aveam nimic. Primele donații le-am obținut de la întreprinderi de stat. Dar am și umblat mult. Dacă mă apucam acum, nu mai puteam să-l fac. În urmă cu 25 de ani, era altă mentalitate, lumea tocmai ieșise din comunism și avea reflexe bune”, povestește Viorel Șerban cum a fost începutul. Medicul a reușit să primească un teren de la Primăria Buziaș, în spatele parcului, dar și numeroase donații din Germania și de la întreprinderi din România, astfel că a construit centrul de la zero, în perioada 1992 – 1997.  “Am plecat de la principiul că ori facem o treabă ca în vest, ori nu mai facem deloc. Nu am zis niciodată că renunț, pentru că motivația mea era foarte puternică, nu m-a obligat nimeni. Am ajuns să pun această chestiune pe seama divinității. Pentru că mi-a dat încăpățânarea asta, niciodată nu am fost atât de tare ca pe vremea aia”, își amintește medicul.

  Acum, spitalul are o capacitate de 50 de paturi, majoritatea pentru copii și tineri cu diabet zaharat, dar și pentru pacienți diagnosticați cu hemofilie sau care au nevoie de recuperare medicală. Centrul Medical “Cristian Șerban” este introdus în sistemul medical de stat, astfel că toți pacienții care trec pragul spitalului beneficiază de servicii gratuite.

  Viorel Șerban povestește că în spital vin copii și adulți cu vârsta până în 44 de ani din toată România. “Doar 15-20% dintre pacienți sunt din Banat, restul din țară. În fiecare an, realizăm 1.400 – 1.500 de internări. În cei peste 20 de activitate am avut peste 30.000 de internări, în total. Pentru că acest centru este un spital pentru oameni cu nevoi. Pentru oamenii fără posibilități materiale, spitalul a fost și este un lucru extraordinar de bun. Noi facem ceea ce în alte părți nu se face. Facem educație, noi învățăm bolnavii și părinții cum trebuie să trateze boala, cum, ce și cât să mănânce, cum să-și facă injecția, cum să-și dozeze insulina, să-și măsoare glicemia, adică zahărul din sânge. 99% dintre pacienții care se internează aici, indiferent de vârstă, fac insulină. Majoritatea, patru injecții pe zi”, explică Viorel Șerban.
  Medicul spune că în România sunt aproximativ 3.000 de copii cu diabet, dintre care aproape 1.000 trec pragul Centrului Medical “Cristian Șerban” din Buziaș. Spitalul construit din donații este singurul din țară și din estul Europei în care se face educație organizată pentru copiii și tinerii cu diabet zaharat. “Eu trebuie să le dau curaj părinților și bolnavilor. Trebuie să le spun că dacă se tratează corect, viitorul copilului s-a schimbat foarte mult. În foarte mare măsură, rezultatele depind de pacient”, consideră medicul timișorean.

  În cadrul unității medicale lucrează șase medici, șapte asistente, un psiholog și un fizioterapeut. Majoritatea personalului este din Buziaș, astfel că, în ultimii ani, niciun angajat n-a plecat. Însă, ar mai fi nevoie de cel puțin 20 de angajați, însă spitalul nu poate să ocupe posturile pentru că nu are cu ce să-i plătească. De altfel, lipsa banilor reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale Centrului Medical “Cristian Șerban”, mai ales că și donațiile sunt tot mai puține.

  “Nu cred că s-ar fi realizat un astfel de centru, dacă nu l-am fi construit noi. Dacă nu pățeam tragedia pe care am pățit-o, credeți că eu făceam? Eram un om ca toți oamenii, nici nu aveam posibilități, nu aveam nici motivația.

  Puteți citi continuarea pe pressalert.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!