• Ultimele știri

  luni, 27 februarie 2017

  Din vremurile apuse: În 1935, ROMÂNIA era pe locul al III-le în LUME la producţia de PORUMB BOABE

  E una din informaţiile cuprinse în Enciclopedia României editată în 1938, sub atenta supraveghere a lui Dimitrie Gusti. O „Enciclopedie scrisă sub direcţia Asociaţiei Stiinţifice pentru Enciclopedia României, persoană morală şi juridică aflată sub Augustul patronaj al Majestăţii sale Regelui Carol al II-lea.
  Cu informaţii bine structurate, cu idei novatoare, unele dintre ele chiar cu mult înaintea a tot ce avem azi. Îmi citea din această monumentală lucrare academică preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, despre vie şi vin, despre DOC şi eliminarea viilor hibride. Apoi am aflat că România exporta 90.000 vagoane cu porumb boabe în 1935. Asta după ce satisfăcea nevoile interne. E bine să mai consultăm şi istoria enciclopedică a României. Aşa am aflat că aveam aproape 4,5 milioane de vaci, circa 12 milioane de oi şi 3 milioane de porci. La capitolul cabaline se trecea de cifra de 2 milioane de capete.

  Dragi fermieri, să nu uităm că România abia ce punea în practică câteva programe pentru achiziţionarea de tehnică agricolă. Chiar şi câteva fabrici de asamblare a tractoarelor cum era cea pentru Lantz Bulldog. Dar în majoritate agricultura de atunci era submecanizată. Boii şi caii erau la putere, pe atunci. Din prima categorie încă mai păstrăm ceva de prăsilă. Evident că tot la putere!

  Autor: Tudor Calotescu pentru agroinfo.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!