• Ultimele știri

  luni, 6 februarie 2017

  DEZVĂLUIRE. Cum a primit ministrul Justiției, Florin Iordache, 90.000 euro donație? Sau cine i-a facut lui Florin Iordache vila mare? Alta intrebare…

  Ministrul Justitiei Florin Iordache are in spate o mare povara inca din vremurile in care era un simplu functionaras. Inainte de a fi “om de stat” la Bucuresti, Florin Iordache traia modest intr-un apartament de 70 mp impreuna cu sotia sa Magdalena Iordache. Si chiar daca a fost propulsat ca deputat inca din anul 2000, situatia sa materiala era una modesta.   In spatele declaratiei de avere imaculata se ascunde niste lucruri extreme de dubioase care ar fi demne de anchetat de Directia Nationala Anticruptie.

  Declaratia lui Florin Iordache arata in anul 2008 un venit de 50.000 de lei iar sotia un venit de 60.000 de lei ca presedinte al Judecatoriei Caracal. Nici un cont, nici un venit din firmele unde era actionar, nici masini, nici bijuterii, tablouri absolut nimic.  Tata afacerist la 70 de ani si socrul bogat!

  Brusc, in 2009, apar doi oameni de bine care se hotarasc sa-i doneze o gramada de bani. Socrul lui Florin Iordache, Dan Diosteanu ii doneaza suma de 170.000 de lei iar tatal sau scoate si el din buzunar suma de 150.000 de lei. Simultan apare si o vila in orasul Bragadiru cu suprafata de 238 mp si un teren de 450 mp. Singura suma imprumutata la banca a fost in valoare de 37.300 de euro, ori vila familiei Iordache depaseste suma imprumutata la banca.

  Socrul si tatal – afacere comuna

  Socrul deputatului Iordache, Diosteanu Dan, a infiintat in februarie 2000, in Caracal, firma de producere a betonului Damaris Com SRL. La momentul infiintarii socrul detinea 50% din firma. Diosteanu a avut calitatea de actionar aproximativ un an, pana in ianuarie 2001. Dupa iesirea din firma a socrului, actiunile au fost detinute integral de Spiru Aristide si Spiru Marin. In august 2003, acestia au cedat firma catre Florica Paunescu. In aceeasi luna august 2003, Florica Paunescu l-a cooptat in firma pe tatal deputatului Iordache, Pompiliu Iordache. Acesta a detinut 50% din partile sociale. La momentul preluarii actiunilor, tatal deputatului avea varsta de 70 de ani.

  Pompiliu Iordache a controlat 50% din firma de fabricare a betoanelor Damaris Com SRL pana in martie 2012, cand i-a cedat actiunile lui Paunescu Raul.

  Desi tatal si socrul l-au imprumutat cu bani, firma Damaris Com SRL – in care cei doi au fost actionari, nu a raportat profituri care sa permit actionarilor sa isi incaseze dividend din care apoi sa isi permit sa ofere imprumuturi. In anul 2011, Damaris Com SRL a inregistrat o pierdere de 32.000 lei, iar in anul 2012 profitul a fost de numai 51.000 lei.  Socrul – scoala de soferi in Caracal

  In perioada 2000-2006 socrul – Diosteanu Dan, a detinut firma Danval SRL prin care a oferit servicii tip scoala de conducere (pilotaj).  Afacere constructii prin tatal sau

  In perioada 2000-2009 Pompiliu Iordache a controlat 50% din firma Axa Construct SRL din Caracal. La fel ca in cazul ceilalte afaceri, nici din aceasta firma tatal deputatului nu ar fi putut sa incaseze dividende care sa ii permit acordarea de imprumuturi. In anul 2009, cand a intrat in procedura falimentului, firma Axa Construct SRL acumula datorii de peste 4.000 lei catre Finantele Publice Caracal.

  Dar, oricat ar parea de surprinzator, pensionarii Diosteanu si Iordache nu sunt doar doi batrani care asteapta bani de la stat. Inca din 2000, cei doi s-au lansat in afaceri. De fapt, intr-o singura afacere. In 2000, in Caracal se infiinta firma Damaris Com SRL. Printre actionari se regasea si Dan Diosteanu, care mai avea doi asociati.

  Un an mai tarziu, in 2001, Diosteanu se retragea din firma. Alti doi ani mai tarziu, deci in 2003, cei doi asociati ramasi ii cedau actiunile doamnei Florica Paunescu. Iar Florica Paunescu, in iunie 2003, il coopteaza in firma pe Pompiliu Iordache, care avea atunci varsta de 70 de ani. Conform “Monitorului Oficial”, “Iordache Pompiliu, domiciliat in Caracal (…), nascut la data de 1.03.1933 (…), devine asociat in Societatea Comerciala DAMARIS COM SRL. Noul asociat declara pe propria raspundere ca indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru a fi asociat, sub sanctiunile legii”.  Afacerea, mai mult pe pierdere

  Potrivit unei investgatii romanialibera.ro timp de noua ani, pana in 2012, tatal deputatului Florin Iordache a fost actionar cu 50% in Damaris Com SRL din Caracal. In martie 2012, insa, Pompiliu Iordache si-a cedat partile sociale lui Raul Paunescu (fiul Floricai Paunescu, cel mai probabil) si, astfel, a iesit din firma. Conform “Monitorului Oficial”, “Asociatii: PAUNESCU FLORICA (…), IORDACHE POMPILIU (…) si PAUNESCU RAUL (…), intruniti in adunarea generala a asociatilor (…), in unanimitate de voturi, decid retragerea din cadrul societatii a asociatului IORDACHE POMPILIU”. Asa s-a incheiat cariera de om de afaceri a tatalui lui Florin Iordache, la 79 de ani.

  A castigat ceva Pompiliu Iordache din detinerea de parti sociale la Damaris Com SRL? Greu de aflat. Cert este ca, in 2010 si 2011, firma a avut pierderi de aproape 300.000 de lei in total. In 2012, an in care tatal lui Florin Iordache a fost nici macar trei luni actionar in firma, Damaris Com SRL a avut un profit de aproape 190.000 de lei. Daca si-ar fi incasat dividendele pentru 2012, Pompiliu Iordache ar fi obtinut sub 25.000 de lei. Nu se poate sti daca Damaris Com SRL a avut profit intre 2003 si 2008, ultimul fiind anul in care Pompiliu Iordache i-a donat fiului 150.000 de lei, intrucat Ministerul de Finante nu publica aceste informatii decat din 2010.
  Tentativele esuate de afacerist!

  ROMANITA SA

  firma infiintata in 1991 in Caracal, Olt. Este fosta fabrica de tricotaje.

  In 2001, societatea era detinuta de actionariat tip lista rezultat in urma privatizarii.

  In noiembrie 2001 Florin Iordache a fost numit administrator al societatii si presedinte al Consiliului de Administratie. In paralel, Iordache detinea si mandatul de deputat.

  In aprilie 2003, Iordache a fost revocat din functia de administrator.  EOLIAN COMPANY SRL

  Actionar la firma Eolian Company infiintata in octombrie 2005 in Bucuresti.

  Actionarii au fost Arnautu Eugen – fost deputat PSD in perioada 2000-2004 si familia acestuia – Arnautu Bogdan, Arnautu Maria, Arnautu Gabriela. Actionar a mai fost si Petrescu Aurel. (cate 20% din actiuni).

  Firma a avut ca obiect de activitate producerea de energie electrica.

  In mai 2006 20% din actiuni au fost preluate de Florin Iordache – la acea vreme deputat. Acesta a preluat partile sociale de la Petrescu Aurel. In acest fel, Iordache s-a asociat direct cu familia fostului deputat Eugen Arnautu.  Familia Arnautu a controlat mai multe afaceri in domeniul agriculturii, beneficiind de privatizarea fostului IAS Corabia. Totodata, Arnautu a vandut Agentiei pentru Protectia Mediului Craiova o vila cu piscina interioara cu suma de 1,5 milioane de euro.

  In septembrie 2006 Florin Iordache a intrat in firma Genchi Consult SRL a intrat ca actionar cu 50%.

  In decembrie 2006 a intrat Bujor Cristinel cu 20% in locul lui Arnautu Bogdan.

  Florin Iordache si-a micsorat participatia la 10%.

  In mai 2008 Florin Iordache a iesit din firma.

  90% din actiuni au fost preluate de Bujor Cristinel.  I.G.O. SA

  firma infiintata in 1999 in Caracal. Actionar unic a fost Consiliul Local Caracal. Obiectul de activitate al firmei a fost acela de gospodarire a resurselor de apa, canalizare si tratare a apei.

  Florin Iordache a fost numit de consilierii locali in functia de administrator.

  Si-a exercitat mandatul de administrator la aceasta companie publica pana in mai 2001, desi era in acelasi timp si deputat.


  Citiți continuarea pe bucurestiul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!