• Ultimele știri

  vineri, 3 februarie 2017

  BOR: Trebuie continuată lupta anticorupție, dar NU trebuie folosită în scopuri politice partinice. Patriarhia îndeamnă la rugăciune și dialog, dar și la îmbunătățirea condițiilor din pușcării

  Biserica Ortodoxă Română îndeamnă credincioșii la rugăciune, dialog și coresponsabilitate socială în aceste zile de tulburare, se arată într-un comunicat postat pe siteul Basilica.ro. Biserica afirmă că deși este neutră politic, ea receptează dorințele majore ale poporului și observă conflictul dintre instituții majore ale statului.   Biserica Ortodoxă Română susține că trebuie continuată lupta anticorupție, dar avertizează că această întreprindere nu trebuie folosite în scopuri partinice.

  De asemenea, Biserica îndeamnă la îmbunătățirea condițiilor de detenție din penitenciare, deoarece acestea nu trebuie folosite pentru exterminare.

  „Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului și, ca atare, o polarizare în rândurile populației. Deși neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorințele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei și creșterea nivelului de trai.

  În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoția și furtul degradează societatea în plan moral și material. Totodată, lupta împotriva corupției nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancționarea și folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea și reintegrarea socială a celor care recunosc și regretă faptele rele pe care le-au săvârșit” , arată documentul oficial.

  Patriarhia îndeamnă clerul și credincioșii să săvârșească rugăciuni pentru unitatea poporului român.


  Iată comunicatul integral:

  Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului și, ca atare, o polarizare în rândurile populației. Deși neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorințele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei și creșterea nivelului de trai.

  În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoția și furtul degradează societatea în plan moral și material. Totodată, lupta împotriva corupției nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancționarea și folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea și reintegrarea socială a celor care recunosc și regretă faptele rele pe care le-au săvârșit.

  În acest context social polarizat și fracturat, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica îndeamnă la rugăciune, dialog și coresponsabilitate socială.

  Rugăciunea este necesară, deoarece luminează rațiunea, pacifică patimile egoiste și cultivă comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu și întreolaltă.

  Dialogul este necesar pentru a depăși conflictele între persoane, instituții și orientări sociale divergente.

  Coresponsabilitatea socială este necesară, deoarece transferul de responsabilitate totală asupra adversarului nu rezolvă problemele comune ale societății, care au nevoie de soluții concrete elaborate în comun.

  Prin urmare, Patriarhia Română cheamă pe toți slujitorii Sfintelor Altare și pe toți credincioșii să săvârșească rugăciuni pentru pacea și unitatea poporului român, pentru înnoirea vieții morale și spirituale a societății românești, dar și să încurajeze dialogul și coresponsabilitatea în societate.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!