• Ultimele știri

  duminică, 29 ianuarie 2017

  Ungaria îi pune BEȚE ÎN ROATE lui SOROS: Legea prin care II VA URMĂRI FIECARE BĂNUȚ

  La scurt timp după ce a promis că va elimina din Ungaria toate ONG-urile finanțate de George Soros, guvernul condus de Viktor Orban a anunțat că va amenda o serie de legi adoptate în 2011, pentru a obliga organizațiile neguvernamentale să precizeze care este originea patrimoniului lor și a subsidiilor primite.   În luna aprilie, amendamentele vor fi supuse dezbaterii în parlamentul dominat de Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

  Noua legislație se inspiră, în mare parte, dintr-o lege israeliană adoptată de Knesset, în iulie 2016. Proiectele lui Viktor Orban și ale omologului israelian, Benjamin Netanyahu, sunt influențate de consultantul Arthur Finkelstein, fost consilier al președintelui Ronald Reagan, actual strateg al Fidesz, cunoscut și pentru serviciile de consultanță oferite în România în anii 1990 și 2000.


  „Putinizarea“ ONG-urilor


  Presa proguvernamentală din Ungaria susține că măsura este una justă. „Conduse de propriile interese, ONG-urile se ascund în spatele misiunii sacre de apărare a unor cauze nobile. Guvernul dorește să știe unde merg dolarii lui Soros și ce ambiții personale alimentează acești bani. Desigur, liberalii noștri tresaltă, pentru că ei fac parte dintr-o specie sensibilă și specială“, scrie Magyar Hirlap. Presa de opoziție, atât cât a mai rămas din ea după închiderea celei mai mari publicații de stânga (Nepszabadsag), se teme că Viktor Orban va „putiniza“ ONG-urile. „În Rusia, ONG-urile finanțate din exterior au fost considerate agenți străini și adversari ai regimului. Moscova utilizează bani publici pentru a finanța propriile «organizații civice», manevrate de apropiați ai guvernului, și pune botniță televiziunilor care critică discursul oficial. Această tendință este vizibilă acum în Ungaria“, scrie site-ul Index.hu.

  Sursa: cotidianul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!