• Ultimele știri

  sâmbătă, 28 ianuarie 2017

  UNDE SE AFLĂ CASELE DIN BUCUREȘTI ALE LUI ROBERT TURCESCU

  Febra cu care Robert Turcescu a cumpărat proprietăți imobiliare în timpul carierei lui jurnalistice l-a împins spre blocuri ridicate pe vremea lui Gheorghiu-Dej, dar și spre cartierele ANL, subvenționate de stat, și ansamblurile rezidențiale pe care Robert Negoiță le-a vândut ocolind plata TVA-ului. FOTO: Gabriel Petrescu/Mediafax.  După ani buni de carieră în presă și alți ani, mai tulburi, în care și-a turnat cenușă în cap pentru tot felul de înregimentări secrete ori și-a însușit un partizanat fără perdea în favoarea fostului președinte al României, Robert Turcescu a intrat în politică.

  Acum trei luni, spre surprinderea generală, a fost anunțat candidat al PMP la Primăria Capitalei. Surpriza a fost repede depășită de o alta. Cea a declarației lui de avere. Turcescu este milionar în euro, au aflat foștii lui colegi de breaslă, înainte de a da vestea mai departe și a o întinde în toată țara.

  Fostul realizator al emisiunii 100% are zeci de conturi bancare, acțiuni blue chips la Bursa de Valori Bucuresti și atât de multe apartamente, case și terenuri încât l-ar umple de treabă pe un agent imobiliar, dacă și-ar scoate bunurile la vânzare.

  I-am căutat proprietățile din București – nu și pe cele din provincie – le-am fotografiat și am încercat să aflăm câți bani a dat pe ele.

  Am găsit o colecție de case și terenuri strânse la întâmplare, cumpărate de cineva care făcea eforturi să cheltuiască niște venituri mari, nu de un investitor care urmărea o strategie bine pusă la punct.

  Pe vremea când încă era o tânără stea a presei române, Turcescu a cumpărat, unul după altul, apartamente cu suprafețe mici, cât cutiile de chibrituri, în blocuri vechi din cartierele proletare.

  Trăgând linie în 2008, anul în care s-a încheiat campania lui de achiziții imobiliare în București, Turcescu avea doar două locuințe mai generoase: o casă luată de la stat, la preț de chilipir, subvenționat de stat, printr-un program ANL și un apartament luat de la Robert Negoiță, în celebrele blocuri pe care acesta le-a ridicat făcând evaziune fiscală.

  Mai jos, o descriere sumară a fiecărei proprietăți în parte și un scurt interviu cu Robert Turcescu.

  1. Bulevardul Ștefan cel Mare. În apropiere de Piața Muncii. Bloc ridicat în anii 1970-1980. La parter, două birouri notariale.

  Turcescu a cumpărat aici o garsonieră de 37 de mp. Data tranzacției: decembrie 2003.

  Vânzător: prima lui soție, Corina Ilie, de care a divorțat în același an.
  Prețul plătit: 8.000 de euro.

  2. Bulevardul Nicolae Grigorescu. Peste drum de Ștrandul Titan. Lângă Biserica Acoperământul Maicii Domnului.

  Blocul, ridicat în 1967, cuprinde 260 de apartamente, dintre care 220 sunt garsoniere. Una dintre garsoniere, de 30 de mp, e a lui Turcescu. A cumpărat-o în aprilie 2004.

  Prețul: necunoscut.

  3. Bulevardul Basarabia, aproape de Arena Națională, peste drum de parcul Național.

  Un bloc construit în anii 1962, identic altora care mărginesc, clonate, aglomerația străzii.

  În septembrie 2004, Turcescu a cumpărat aici un apartament cu două camere, de 44 de mp. Prețul plătit: 30.500 de euro.

  4. Strada Parcului, între Romexpo și cartierul Pajura. Ansamblu rezidențial construit de ANL, format din vile tip, lipite una de alta, cu curți minuscule.

  În aprilie 2005, Turcescu a contractat aici o casă cu patru camere, dispusă pe două niveluri, în suprafață de 126 de mp. Patru ani mai târziu, a putut să se mute în ea.

  Prețul, scris în contractul de construire: 69.300 de euro, cu tot cu TVA. Deși mai avea alte trei proprietăți, Turcescu a beneficiat de o subvenție guvernamentală de 10.150 de euro, la această achiziție.

  Asta înseamnă că, propriu-zis, în rând cu ceilalți care au contractat vile de acest fel, el a plătit doar 59.150 de euro la cumpărarea casei, o sumă ridicol de mică pentru amplasamentul cartierului, suprafața utilă a locuinței și prețurile acelor ani. În prețul acesta, a intrat și amenajarea unui garaj subteran.

  Subvenția de care Turcescu și cei aflați în aceeași situație au beneficiat fusese legiferată de Guvernul Năstase, în 2002, și era destinată tuturor clienților ANL care nu mai primiseră ajutoare de stat pentru achiziționarea altor case.

  Citiți mai multe pe riseproject.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!