• Ultimele știri

  vineri, 20 ianuarie 2017

  Semnal de alarmă! Dealurile Istriţei se pregătesc să devină o imensă carieră de piatră

  Dealurile Istriţei sînt în pericol să devină o imensă carieră de piatră, dezechilibrîndu-se astfel grav ecosistemul şi punîndu-se în pericol vestigiile istorice milenare aflate peste tot în zonă. Un grup de interese, avîndu-l drept exponent pe unul dintre fiii comunei Merei aflat acum în Bucureşti trage sfori pentru a obţine zeci de hectare de teren, pe care să le adauge celor 5 hectare pe care le deţine deja în zonă,   urmînd ca după obţinerea actelor să demareze o mare exploatare a preţiosului calcar de Năieni, iar piatra obţinută va fi vîndută în străinătate, în special în Germania, pentru construirea de autostrăzi ne informează sansanews.ro

  În afaceri sînt implicate nume mari, dar şi actuali şi foşti funcţionari sau aleşi din Merei şi împrejurimi. Beneficiile unei astfel de întreprinderi sînt imense, dar preţul plătit de buzoieni ar fi practic incalculabil, socotind daunele aduse mediului şi istoriei. Concret, sursele noastre susţin că un cetăţean de loc din Merei care a moştenit 5 hectare de pămînt pe dealurile Istriţei a decis să deschidă o exploatare de calcar, dar are nevoie de alte 10 hectare pentru ca viitoarea carieră să fie profitabilă.

  Cele 5 hectare au fost retrocedate de fosta conducere administrativă de la Merei, iar ex-primarul Fătu a fost cel care a primit procură să reprezinte interesele acestuia în zonă. Pămîntul a fost obţinut, iar Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a elaborat deja un permis de exploatare şi licenţă, iar Agenţia de Protecţia Mediului Buzău nu a eliberat autorizaţie de Mediu. P
  Totuşi, grupul de afacerişti mai are nevoie de alte cel puţin 10 hectare în jur, astfel încît exploatarea să fie profitabilă. Drept pentru care deja s-au demarat oportunităţile de identificare a terenurilor respective. Sursele noastre transmit că terenurile s-au găsit, doar că există un impediment şi anume ca pămîntul face parte din izlazul comunal al Mereilor şi lucrurile sînt mai complicate.


  Goana după pămînt

  Vestea afacerii s-a răspîndit repede în zonă, iar oamenii care deţin teren încearcă să găsească o variantă să vîndă pămîntul cu ceva profit, astfel că s-a deschis o adevărată piaţă financiară. Între timp, se fac presiuni pentru concesionarea a 10 hectare de islaz comunal al Mereilor şi în paralel se încearcă sensibilizarea autorităţilor pentru căpătarea autorizaţiilor şi avizelor necesare.

  Acţiunile sînt în plină desfăşurare! Citiți mai multe pe sansanews.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!