• Ultimele știri

  marți, 31 ianuarie 2017

  S-A DECIS! Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară. Sute de oameni REVOLTAȚI STRIGĂ: ”Hoții! Rușine să vă fie”, Iohannis...

  ACTUALIZARE 23.15 Președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este ”restabilirea statului de drept”, dar și că ”sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”  ”Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a scris președintele Iohannis.
  Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, a declarat, marți seară, la Digi 24, că Opoziția pregătește o moțiune de cenzură.


  Zeci de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, să protestează față de adoptarea, prin OUG a modificării Codurilor Penale. Ei strigă: ”Hoții! PSD, ciuma roșie! Rușine să vă fie!”.


  Guvernul Grindeanu a adoptat prin OUG legea grațierii și modificarea Codurilor Penale, ăn ciuda protestelor masive de stradă. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că decizia a fost luată pentru a evita o decizie pilot a CEDO.


  "Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.


  Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.


  Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: "Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii şi s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanţei şi ordonanţei de urgenţă, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit''.


  ''Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR", a adăugat el.


  În ceea ce priveşte instituţia denunţătorului, Florin Iordache a menţionat că "în şase luni de zile, faptele rămân pentru că aici era problema''. ''Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni. Citiţi textul şi discutăm. Legele în această ţară le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG cum crede de cuviinţă'', a replicat el în condiţiile Guvernul nu a făcut public textul OUG.


  „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”, a motivat ministrul Justiţiei decizia luată în această seară.


  Ședința de guvern s-a încheiat, iar Executivul a adoptat bugetul pe 2017, după ce, anterior, surse politice au declarat că Guvernul Grindeanu ar putea discuta chiar astăzi modificările la Codul Penal.


  În semn de protest, zeci de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în Capitală, dar și la Cluj. Oamenii au arătat pancarte pe care scria ”Jos labele de pe Justiţie", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" și ”DNA să vină să vă ia!”.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!