• Ultimele știri

  miercuri, 25 ianuarie 2017

  Klaus Iohannis îndeamnă întreaga populaţie să încalce Constituţia României

  Pare incredibil, dar cei care i-au dat lui Klaus Iohannis ideea referendumului despre amnistie şi graţiere sînt doi penibili: Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, şi Moise Guran, care, după Colectiv, tot aşteaptă să fie Prim-ministru! Ce este însă însă mai grav, e că Preşedintele nu-şi dă seama că prin acest referendum îndeamnă întreaga populaţie a ţării să încalce Constituţia!  Iată mai întîi ce se scrie în Constituţia României, în Secţiunea a 3-a - Legiferarea, mai exact la art. 74:


  În acest articol 74, este specificat cine are dreptul la iniţiative legislative: Guvernul, deputaţii, senatorii sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot proveniţi din cel puţin un sfert din judeţele ţării.

  Atenţie, însă, la prevederile art. 74, al 2, unde se precizează: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”! Aşadar, cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în privinţa amnistiei şi graţierii, nici pentru, nici împotriva acestor chestiuni.

  Însă, printr-un referendum, aşa cum vrea să ceară preşedintele Iohannis, oricare ar fi opţiunea populaţiei, aceasta urmează să devină iniţiativă legislativă, urmînd să fie dezbătută în Parlament ca lege, adică exact ceea ce interzice Constituţia României!

  Această interdicţie prevăzută de Constituţie are un raţionament cît se poate de logic, pentru că altfel un număr de 100.000 de cetăţeni ar putea să strîngă semnături pentru o lege care, de pildă, să anuleze toate taxele prevăzute în Codul fiscal! Sau, acelaşi număr de cetăţeni, ar putea să strîngă 100.000 de semnături pentru o lege care să amnistieze sau să graţieze toate pedepsele prevăzute în Codul Penal!

  Cu alte cuvinte, Constituţia stabileşte aceste 4 domenii în care cetăţenii nu pot avea drept de iniţiativă legislativă, conferind aceste drepturi doar Guvernului, deputaţilor şi senatorilor, adică Legislativului (parlamentul) şi Executivului (guvernul), tocmai pentru a preveni idei năstruşnice, precum este aceasta la care s-a gîndit Klaus Iohannis.

  Cei care s-ar întreba: atunci cum este posibil ca însuşi Preşedintele României să încalce atît de flagrant Constituţia pe care a jurat s-o respecte?, au primit deja răspunsul. Primul „sfătuitor” a fost Sebastian Lăzăroiu care, în 18 ianuarie 2017, pe pagina sa de Facebook, a postat mesajul: „Un referendum pe tema graţierii/amnistiei l-ar face pe Iohannis jucător şi ar băga PSD în corzi”! Întrucît a avut doar 684 de citiri, îl popularizăm noi mai jos:


  Citiți continuarea pe cotidianul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!