• Ultimele știri

  luni, 16 ianuarie 2017

  Donald Trump, interviu EXPLOZIV: Ce spune despre Rusia, NATO şi „eroarea catastrofală” a lui Merkel

  Presedintele american ales, Donald Trump, a evocat posibilitatea unui acord cu Moscova asupra reducerii armamentelor nucleare in schimbul ridicarii sanctiunilor impuse Rusiei, transmite AFP, confotm stirileprotv.ro „Exista sanctiuni contra Rusiei. Hai sa vedem daca putem sa facem acorduri bune cu Rusia. Cred ca armamentul nuclear trebui sa fie substantial redus”, a spus Trump.  „Sanctiunile fac foarte rau Rusiei, dar cred ca se poate intampla ceva care va fi benefic pentru o multime de oameni”, a adaugat presedintele american ales, care nu isi ascunde admiratia pentru presedintele rus, Vladimir Putin, releva AFP.

  Chiar inaintea Craciunului, Donald Trump a revigorat spectrul unei curse a inarmarilor prevenind ca Statele Unite vor raspunde la orice sporire a arsenalului nuclear al unei alte puteri, fara a mentiona Rusia sau China.

  Mai apoi, seful diplomatiei americane ales de Trump, Rex Tillerson, a asigurat ca Washingtonul va continua sa lucreze in scopul non-proliferarii nucleare.

  Presedintele ales american, Donald Trump, a prezis ca Brexitul va fi „un succes” si a anuntat ca doreste incheierea „rapida” a unui acord comercial cu Regatul Unit, intr-un interviu pentru cotidianul Times, difuzat duminica si preluat de AFP.

  „Vom lucra foarte puternic pentru (ca un asemenea acord) sa fie finalizat rapid si corespunzator. Bun pentru ambele parti”, a subliniat Trump.

  Aceste cuvinte contrasteaza cu cele ale predecesorului sau, Barack Obama, care anuntase ca Regatul Unit s-ar gasi la capatul cozii de asteptare pentru incheierea de acorduri comerciale cu SUA daca ar parasi vreodata UE.

  Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a anuntat ca o va intalni „foarte rapid” dupa preluarea mandatului prezidential pe sefa guvernului britanic, Theresa May.

  El a dezvaluit ca aceasta i-a scris pentru a-i cere o intalnire si i-a trimis ca si cadou o copie a discursului lui Winston Churchill catre poporul american dupa atacul japonez contra Pearl Harbour.

  In timpul interviului de o ora de la Trump Tower, presedintele ales a declarat ca iubeste Regatul Unit, amintind ca mama sa era originara din Scotia, conform Times.

  Donald Trump a apreciat de asemenea ca „alte tari vor parasi” UE, urmand exemplul Londrei, din cauza crizei migratiei.

  „Cred cu adevarat ca daca ele (tarile UE) nu ar fi fost obligate sa preia toti refugiatii, cu toate problemele care decurg, nu ar fi fost Brexit”, a spus Trump.

  „Popoarele, oamenii, isi doresc propria lor identitate si Regatul Unit a dorit propria sa identitate”, a mai considerat el, pentru a explica votul in favoarea Brexitului.

  Britanicii au votat, pe 23 iunie anul trecut, pentru iesirea din UE si trebuie sa declanseze procesul pana la sfarsitul lunii martie.

  Theresa May isi va expune marti viziunea cu privire la viitoarele relatii cu Uniunea Europeana.

  Donald Trump: Angela Merkel a comis o „eroare catastrofica” prin preluarea tuturor migrantilor ilegali

  Presedintele ales american, Donald Trump, a apreciat ca Angela Merkel a comis „o eroare catastrofala” deschizand tara migrantilor si a acuzat Germania de dominatie asupra Uniunii Europene, intr-un interviu difuzat duminica seara, transmite AFP.

  „Cred ca ea a facut o eroare catastrofica si aceasta a fost de a prelua toti acesti migranti ilegali”, a declarat Trump cotidienelor Bild si Times.

  El a apreciat ca consecintele acestei politici s-au facut recent „clar simtite” in tara, intr-o aluzie la atentatul comis asupra unui targ de Craciun la Berlin, pe 19 decembrie, care a facut 12 morti si a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, noteaza AFP.

  Cancelarul german a decis, in septembrie 2015, sa deschida frontierele pentru zeci de mii de migranti, dintre care o parte fugeau de razboiul din Siria.

  In total, Germania a inregistrat un numar record de 890.000 de solicitanti de azil in 2015, cifra redusa la 280.000 in 2016, urmare a unei clare inaspriri a politicii guvernului in materie de imigrare.

  Presedintele ales american a apreciat ca Berlinul, mai degraba decat sa primeasca refugiati, ar fi facut mai bine sa militeze mai sustinut pentru obtinerea crearii de zone de excludere aeriana in Siria pentru a proteja populatia locala de bombardamente. „Tarile din Golf ar fi trebuit sa plateasca pentru asta, au mai multi bani ca oricine altcineva”, a spus Trump, potrivit Bild.

  Donald Trump a acuzat de asemenea Germania ca domina UE, aceasta fiind practic „un instrument” pentru Berlin. „Este motivul pentru care eu cred ca Regatul Unit a avut dreptate sa iasa din UE”, a spus presedintele ales al SUA.

  El a mai spus ca are „mult respect” pentru Angela Merkel, care „este de departe unul dintre sefii de guvern cei mai importanti”.

  „Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot sa spun ca as sustine-o” la alegerile legislative germane prevazute pentru aceasta toamna, „in cazul in care as sustine pe cineva”.

  Angela Merkel si-a vazut scazand popularitatea dupa sosirea unui numar record de solicitanti de azil, dar ea ramane favorita pentru a fi realeasa cancelar in septembrie, conchide AFP.

  Citiți mai multe pe Nasul.tv

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!