• Ultimele știri

  luni, 9 ianuarie 2017

  Aproape două treimi din pensionari nu vor primi niciun leu în plus în urma eliminării CASS la toate pensiile şi a impozitului la cele sub 2.000 de lei

  Aproape două treimi din pensionari, adică aproximativ 3,1 milioane de persoane, nu vor încasa niciun leu în plus la pensie, după eliminarea plăţii contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru toate pensiile şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei. Camera Deputaţilor a adoptat joi, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi “pentru” şi 29 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile,   precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei, impozitul urmând să fie plătit doar pentru diferenţele ce depăşesc plafonul de 2.000 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul de lege urmează să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

  Potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în luna ianuarie 2017 sunt înregistrate 1.286.149 de persoane cu venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 de lei, care plătesc impozit. Numai că impozit plătesc doar cei care încasează o pensie de peste 1.050 de lei. Astfel, cele 1,28 milioane de persoane încasează o pensie cuprinsă între 1.050 de lei şi 2.000 de lei. "Valoarea lunară a impozitului plătit de aceştia este de 62.173.206 lei, reprezentând 53.4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei. Impozitul mediu lunar este de 48 lei".

  În prezent, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% este datorată pentru partea din pensie care depăşeşte valoarea punctului de pensie, de 917,7 lei, în acest an, iar impozitul pe venit de 16% pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei.

  Numai că aproximativ 3,1 milioane de pensionari din totalul de 5,1 milioane au pensii de cel mult 930 de lei, conform celor mai recente statistici publicate de Ministerul Muncii, citate de Profit.ro, ceea ce înseamnă că nu vor resimţi niciun impact al eliminării CASS şi a impozitului pe venit. Mai exact, peste 3 milioane de pensionari, din cei 5,1 milioane, nu vor încasa nici măcar un leu în plus la pensie în urma eliminării plăţii CASS şi a impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei.

  Pensionarii vor primi în plus de la câţiva lei până la 201 lei dacă au pensii de 2.000 de lei brut, caz în care nu vor mai datora CASS de 59 lei şi impozitul de 142 de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Pentru o pensie de 1.500 lei brut, creşterea va fi de 98 de lei (32 de lei CASS, 66 de lei impozit pe venit).

  Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, raportul asupra proiectului de lege prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum şi a impozitului pe venit, fiind adoptat un amendament al PSD prin care doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de această prevedere.

  Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că partidul pe care îl conduce va propune un amendament la legea care prevede scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 de lei, astfel încât toate pensiile din România să fie scutite de impozit.

  Proiectul discutat de deputaţi în sesiune extraordinară este cel iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel şi susţinut de alţi 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD şi neafiliaţi, prin care este eliminată plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum şi a contribuţiei CASS, care va fi asigurată astfel de la bugetul de stat, şi nu de contribuabil.

  Proiectul Cristianei Anghel a fost adoptat de Senat în luna septembrie.

  Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.

  Sursa: adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!