• Ultimele știri

  marți, 17 ianuarie 2017

  Americanii AVERTIZEAZĂ: Practicile abuzive ale DNA pun în pericol democrația din România

  Avocatul si expertul anticoruptie american Robert Carmona-Borjas a dezvaluit intr-un articol publicat pe data de 1 octombrie 2016 in publicatia The Hill, din Washington DC, riscurile pe care activitatile abuzive ale DNA le au asupra drepturilor omului, vietii private si democratiei din Romania. Dupa ce scoate in evidenta succesele DNA, asa cum rezulta acestea din sondaje sau diferite statistici, autorul vorbeste despre o "latura mai intunecata" a luptei anticoruptie din Romania.



  "Este deja o rutina pentru mass-media din Romania sa stationeze echipe de filmare in fata sediul DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politica in catuse, deplasandu-se spre masina politiei", a spus autorul, iar "acest fapt ridica unele probleme".

  Prima problema este potentialul enorm ca lupta anticoruptie sa fie folosita "pentru plata politelor [personale] si urmarirea rivalilor", data fiind usurinta cu care se poate deschide un dosar si porni o "investigatie compromitatoare care poate pune capat unei cariere".

  A doua problema e legata de incalcarea drepturilor omului si a respectului vietii private.

  "DNA-ul este foarte dependent in acuzare de interceptarile telefonice si alte probe furnizate de catre serviciile de informatii romanesti, inclusiv SRI", a spus autorul.

  Acesta a facut referire la istoria din perioada comunista, cand Securitatea lui Ceausescu comitea abuzuri "la scara larga", lucru continuat si dupa caderea comunismului.

  "In 1996, avertizorul de integritate din SRI Constantin Bucur a divulgat dovezi ca serviciul a fost angajat intr-un program secret si ilegal de ascultare a telefonelor politicienilor, functionarilor publici si jurnalistilor", a spus autorul.

  Mai recent, "cu doar cateva zile in urma, un tribunal din Bucuresti a exclus interceptari si alte probe obtinute ilegal din dosarul DNA avand ca obiect acuzatia de luare de mita formulata impotriva Liei Olguta Vasilescu, primarul orasului sudic Craiova", a mai spus autorul.

  A treia problema este legata de "socanta" diversitate a acuzatiilor care fac obiectul anchetelor DNA.

  "DNA investigheaza tot felul de infractiuni, de la spalare de bani si evaziune fiscala, pana la fraude marunte. Un politician este chiar acuzat de DNA ca a condus fara permis", a spus Carmona-Borjas.

  Aici a dat si exemplul lui Gabriel Oprea, care este acuzat de catre DNA pentru ucidere din culpa, facandu-l pe autor sa se intrebe daca "ar trebui procurorii anticoruptie sa investigheze astfel de lucruri".

  Autorul invita, insa, sa se priveasca dincolo de cazurile trimise in judecata, la cele care nu avanseaza deloc si la potentialul de santaj pe care acestea il au.

  "Ca tanar avocat in tara mea natala, Venezuela, am intalnit ofiteri de politie si din serviciile militare care santajau tot timpul. Victima era luata pentru interogatoriu, i se prezentau unele dovezi de un anumit fel si i se spunea ca acuzatia putea fi clasata in schimbul a ceva. Acel ceva putea fi o proba impotriva unui peste mai mare. Sau, cel putin in Venezuela, ar putea fi bani", a spus autorul.

  "In hatisul generat de statistici, exista o statistica care ar trebui sa provoace ingrijorari", si anume ca numai 10% din dosarele deschise de DNA sunt trimise in judecata, ceea ce-l face pe autor sa se intrebe ce se intampla cu restul dosarelor.

  "Este necesar sa intreb, ce se intampla cu restul de 90%? Imaginati-va cat de multa autoritate discretionara pune acest fapt in mainile echipei de 97 de procurori ai doamnei Kovesi si cat de largi sunt limitele pentru eroare sau, mai rau, pentru abuz", a spus Carmona-Borjas.

  “Coruptia oficiala merita si necesita o urmarire penala acerba. Dar, din ce punct zelul trece o linie si compromite politica in general - adica democratia - in loc de politicienii corupti?”, si-a concluzionat autorul articolul.

  Continurea pe stiripesurse.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!