• Ultimele știri

  duminică, 18 decembrie 2016

  Victorie pentru PSD la Curtea Constituțională - Cele 102 taxe ELIMINATE/ VIDEO

  Curtea Constituţională a României (CCR) a decis azi ca eliminarea celor 102 taxe este constituțională. Contestația fusese făcută la CCR de președintele Klaus Iohannis. Judecătorii au decis ieri că este constituțională creșterea salariilor din Sănătate și Educație.


  "În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este constituțională, în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României. Argumentele reţinute în motivarea soluției pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", precizează CCR.

  Şeful statului sublinia în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

  Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituţii şi servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ şi nu a identificat în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii.

  Şeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

  În ceea ce priveşte taxa radio-tv, el indică faptul că "neconcordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor SRR şi SRTv şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune".

  Totodată, preşedintele Iohannis subliniază că eliminarea taxelor consulare atrage, în mod accesoriu, eliminarea posibilităţii de a încasa taxe de urgenţă pentru prestarea serviciilor în termen de 48 de ore.

  "Prin diminuarea fondului taxelor de urgenţă se creează un impediment în soluţionarea cazurilor umanitare, în lipsa măsurilor financiare compensatorii", mai spune Iohannis.

  El subliniază că prin eliminarea timbrului de mediu sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate şi, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării, anunță Agerpres.

  Preşedintele Iohannis afirmă şi că legea stabileşte măsuri cu impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat. În context, el precizează că, la evaluarea impactului bugetar, respectiv la sustenabilitatea măsurilor, trebuiau avute în vedere inclusiv măsurile de relaxare fiscală instituite prin Codul fiscal, care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, precum şi normele adoptate deja care determină majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!